Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la numărul mic de medici de familie din mediul rural

„Sesizarea din oficiu referitoare la lipsa medicilor de familie din mediul rural se află în lucru, rezultatele demersului nostru vor fi făcute publice”, informează Avocatul Poporului

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa acută a medicilor de familie, cu precădere în mediul rural, astfel că va face demersuri la autoritățile publice, spre rezolvarea situației grave. Demersul va ține cont de normele care reglementează activitatea medicilor de familie, relatează Mediafax.

E drept că sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului s-a făcut în noiembrie 2020, însă cum e aflăm în plină pandemie, sesizările ajung mai greu la sursă. Tot în contextul pandemiei de Covid-19, lipsa medicilor de familie în mediile rurale devine de neacceptat.

Avocatul Poporului a avut în vedere statistica publicată de Institutul Național de Statistică în Activitatea unităților Sanitare în anul 2019

Potrivit statisticii publicate de Institutul Național de Statistică în Activitatea unităților Sanitare în anul 2019, din punct de vedere al personalului medical răspunzător de asigurarea îngrijirii sănătății populației care locuiește în mediul rural, numărul este sub nevoile existente în acest moment. Situația nu era cu mult diferită în anul 2019, desfăşurându-și activitatea în localităţile rurale numai 9,0% dintre medici, 12,4% dintre medicii stomatologi, 18,2% din totalul farmaciştilor, 10,9% din totalul personalului medical mediu şi 11,6% din personalul sanitar auxiliar.

Aceeași statistică mai scoate la iveală faptul că în mediul rural au funcționat 59,1% dintre unităţile medico-sociale, 63,2% dintre drogherii și punctele de lucru ale farmaciilor, însă și 3 din cele 9 centre multifuncţionale.

Momentan nu putem vorbi despre o concluzie certă în ceea ce privește situația gravă în care se află dispensarele de la țară, însă Avocatul Poporului promite ca imediat ce acest caz va fi soluționat, va oferi toate informațiile necesare. Cel mai probabil că vom mai avea de așteptat până ce vom primi răspunsul, așa cum devine din ce în ce mai clar inclusiv faptul că o sesizare a Avocatului Poporului s-ar putea să reprezinte „o frecție la picior de lemn”, în condițiile birocrației legislative stufoase din țara noastră.

Citește și: George Simion comite o „șoșoacă”. Petrecere „preluată” de poliție