Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ce se întâmplă dacă nu intri o zi pe Facebook sau oricare altă rețea de socializare? Și, mai ales, cum ne dăm seama când avem nevoie de o ”detoxifiere digitală”?

Ne-am obișnuit cu mediul online, ne considerăm dependenți de rețelele de socializare, iar virtualul a devenit pentru mulți singura realitate necesară.

Fie că este vorba de job, socializare, jocuri sau pura aparteneță la o comunitate, accesarea Facebook a devenit o constantă, un act zilnic, o normalitate fără de care mulți nu-și pot imagina viața.

În urma unor cercetări făcute de universitățile Oxford, Reading, Durham și University of Education din Hong Kong s-a constatat faptul că evitarea mediilor on-line de socializare nu reprezintă o ”vindecare” și nu aduce nimic benefic.

Utilizatorii care evită mediul on-line, chiar și pentru o zi, nu vor alege alte forme de socializare, de comunicare și nu vor prefera realul pe importanța căruia mulți insistau și încă insistă.

Obișnuință sau dependență?

Cercetătorii au descoperit că abstinența de pe rețelele sociale nu are niciun efect pozitiv măsurabil. Astfel, contrar ideii de ”dependent de on-line”, realitatea arată total diferit: participanții la studiu au raportat o bunăstare similară în zilele în care au folosit rețelele sociale și în zilele în care nu le-au folosit, scrie Oxford Internet Institute.

În cadrul studiului au fost testate cinci ipoteze cu privire la efectele abstinenței la rețelele sociale, pentru a vedea dacă abținerea de la utilizarea acestora are un impact semnificativ asupra modului în care se simt oamenii.

Rezultatele s-au dovedit a fi contrar așteptărilor lor, iar cercetătorii au realizat că evitarea rețelelor sociale pentru o zi nu a dus la o situație în care participanții să exprime o bunăstare personală îmbunătățită.

Nu intri o zi pe rețelele sociale, iar rezultatele sunt suprinzătoare

Cu mai multe informații a venit profesorul Andrew Przybylski, director de cercetare la Oxford Internet Institute, care a declarat că, până în prezent, studiile care testează efectele luării unei pauze din comunicarea online au arătat efecte mixte.

În studiul efectuat, cercetătorii au căutat să testeze efectele psihologice ale unei pauze de pe rețelele de socializare.

Contrar așteptărilor noastre, datele arată că abținerea de la rețelele sociale nu îmbunătățește în mod automat bunăstarea oamenilor și nici nu duce la timp petrecut în activități sociale mai satisfăcătoare”, a declarat Andrew Przybylski.

Citește și: Socializare în pandemie: venituri record pentru Facebook