Și în România, serul AstraZeneca va fi pentru cei între 18 și 55 de ani

Recomandat atât „esențialilor”, cât și persoanelor cu boli cronice

Cel de-al treilea vaccin anti-Covid aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului, serul produs de AstraZeneca va avea, cel mai probabil, indicația de grupă de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid. Acesta amenționat, la B1 TV, că serul va fi administrat atât persoanelor cu boli cronice, cât și celor din domenii esențiale, cu proporția recomandată de 75%-25%.  

„Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat și este valabil din nefericire și pentru celelalte țări europene. Din acest punct de vedere, după cum știm, în luna februarie urmează să primim tranșele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000 în luna martie”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la B1 TV.

Acesta a precizat că în perioada următoare vor mai fi deschise îîncă 180 de cabinete de vaccinare, la nivel național, cu distribuție județeană în funcție de poplație. „În general, ponderea s-a stabilit în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani, dat fiind faptul că foarte probabil vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicație pe grupă de vârstă de la 18, la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, așa cum am anunțat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății și din Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale”, a explicat Gheorghiță.

Patru țări din Europa nu își vaccinează seniorii cu serul AstraZeneca

Franța a autorizat vaccinul antiCovid de la AstraZeneca, al treilea aprobat, dar în acelați timp a anunțat că serul nu este recomandat persoanelor peste 65 de ani.

„Există o lipsă de date pentru pacienții cu vârtsa peste 65 de ani, aceste date vor ajunge în următoarele săptămâni, între timp, recomandăm utilizarea acestora la cei sub 65 de ani. Această opnie va fi revizuită în urma datelor clinice suplimentare pe care le așteptăm în curând”, a declarat Dominique Le Guludec, președinta Înaltei Autorități pentru Sănătate.

Celelalte trei țări care au recomandat folosirea acestui ser celor sub 65 de ani sunt: Germania, care a fost prima ce a decis acest lucru și Austria, în timp ce Italia a scăzut și mai mult limita de vârstă, la 55 de ani.  

Citește și: Contrele dintre Gheorghiță și Voiculescu, faza pe „aruncarea dozelor de vaccin”