Renate Weber / Foto: Facebook

Decizia Ministerului de Interne de a trimite în teren polițiști în civil, pentru a putea preveni mai bine răspândirea noului coronavirus i-a atras iar atenția Avocatului Poporului, Renate Weber, care îl „ia la rost” pe Marcel Vela.

„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis în solicitare Avocatul Poporului, Renate Weber.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, se mai arată în solicitarea făcută de Avocatul Poporului.

Instituția precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă, pe site-ul romaniatv.net.

Orban a intervenit în „dispută”

În cadrul ședinței de guvern de joi, premierul Orban a solicitat la rândul său un răspuns din partea ministrului Vela.

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 8 octombrie

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 8 octombrie#LudovicOrban #SedintadeGuvern #GuvernulRomaniei

Publicată de Guvernul României pe Joi, 8 octombrie 2020

„Am să încep prin a vă solicita o mobilizare exemplară a tuturor ministerelor şi instituţiilor care sunt implicate în bătălia contra răspândirii coronavirusului. Domnule ministru Vela, am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii, care ne-au fost raportate, în care se strigă ‘Şase!’ la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă situaţiile cum sunt ele în realitate”, a afirmat premierul, la începutul ședinței de guvern.

Citește și: Se prelungește starea de alertă

#News