Virgil Popescu: „Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva.”

Facturi cu consumuri estimate, de cele mai multe ori „pe plus”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu trage un semnal de alamă cu privire la modul în care furnizorii de energie electrică încearcă să bage mâna în buzunarul românilor, destul de adânc am putea spune, în contextul în care estimările consumurilor făcute de aceștia sunt de obicei „pe plus”. Într-o emisiune de la B1 TV, Popescu a declarat că le-a cerut celor de la ANRE și ANPC să verifice aceste sesizări.

Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică

Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Acesta a precizat că există variante de soluționare a acestor probleme apărute, dar pentru asta este nevoie de o intervenție „brutală în legislație”.

„Poate fi și o chestiune de intervenție a ministerului mai brutală în legislație, în așa fel încât să-i obligăm să nu mai factureze estimaturi. Să trecem în lege cuvânt cu cuvânt acest lucru, să nu mai treacă estimaturi care sunt mai mari decât consumurile din perioadele precedente similare. Este o practică înșelătoare, ANPC-ul poate să intervină, dar și ANRE-ul poate să intervină și să dea amendă la nivelul cifrei de afaceri pentru că încalcă reglementarea”, a spus ministrul Energiei, la B1 TV.

De altfel, pe facturile la energia electrică sunt trecute datele la care se poate transmite indexul autocitit, fie telefonic, fie direct în contul făcut la furnizor, astfel încât „cât consumi atât să plătești”. Dar chiar și așa au fost situații în care au fost mutate datele și, pur și simplu, se rata perioada de transmitere a indexului, ceea ce putea însemna o factură mai mare.

Potrivit Forbes, în prima lună de la liberalizarea pieței energiei electrice au fost semnate peste 200.000 de contracte, din cele peste 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementare de energie electrică la finalul anului trecut.

Citește și: În ianuarie, factura la energie electrică va fi mai mare, la prețul de serviciu universal