Clotilde Armand sufocă din nou Sectorul 1 cu gunoaie

Consiliul Local Sector 1 refuză să plătească serviciile de salubrizare

„Războiul gunoaielor” continuă în Sectorul 1, unde firma responsabilă cu salubrizarea a notificat Primăria Sectorului 1, Consiliul Local Sector 1, dar și PMB, cu privire la modificarea frecvenței de ridicare a gunoiului. Nu că s-a produce mai puține deșeuri în această perioadă, ci ca urmare a nerespectării unor prevederi din contractul cadrul, care îi permit firmei prestatoare să modifice, cu un preaviz de numai 5 zile, să reducă atât frecvența, cât și cantitatea serviciilor prestate.

Citește și: Primăria Sectorului 1, amendată de Garda de Mediu

Concret, Romprest o acuză pe primărița Clotilde Armand de faptul că refuză în mod nejustificat să achite o parte din servicii, aceasta refuzând la plată numeroase facturi, fără a exista un criteriu obiectiv.

Care este riscul acestei notificări, în special pentru cetățenii, plătitori de taxe? Ca situația din decembrie 2020 să revină, cu munți de gunoaie, dar și cu o populație de răzătoare, pe măsură. Dacă mai punem la socoteală și temperaturile ridicate, putem adăuga și mirosurile specifice „gropilor de gunoi”.

Citește și: Clotilde Armand cere refacturarea „gunoaielor” din sector

În notificarea celor de la Romprest se menționează faptul vă dacă în termen de 3 zile nu se iau măsurile cerute de aceștia, compania ar urma să pună în aplicare măsurile sus menționate. Totodată este precizat că debitul total restant se ridică la suma de 113,8 milioane de lei, din care 11,5 milioane sunt penalităţi pentru facturile nelegal refuzate la plată.

„În cazul în care facturile pentru prestaţia curentă nu vor fi achitate cu celeritate, ca o consecinţă directă a refuzului în mod nejustificat la plată a prestaţiilor confirmate în perioada ianuarie-martie 2021 şi având în vedere debitul total depăşit de scadenţa în valoare de 113,88 milioane lei, vom aplica clauzele contractuale privind reducerea cantităţii serviciilor presate. Operatorul are dreptul să reducă frecvența și cantitatea serviciilor prestate, fără plata vreunei penalități, cu un preaviz de 5 (cinci) zile lucrătoare, dacă sumele datorate nu au fost achitate de autoritatea contractantă în termen de 45 de zile de la primirea facturii.

Începând cu data de 17.05.2021 prestaţiile se vor dimensiona corespunzător cu valoarea serviciilor achitate, ca urmare a neexecutării corespunzătoare a obligaţiilor contractuale asumate de către Delegatar prin Contractul de delegare”, se arată în notificarea Romprest.

Sectorul 1, amendat din cauza gunoaielor

Reamintim că în decembrie, divergențele dintre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand și prestatorul de servicii de salubrizare, Romprest Service s-a încheiat cu o amendă din partea Gărzii de Mediu, în valoare de 160.000 de lei. În urma unui control realizat de instituția abilitată să ia măsuri în acest „război”, s-a constatat că Romprest Service respectă prevederile legislației privind protecția mediului, fapt pentru care nu este cazul să îi fie aplicate sancțiuni.

Citește și: Petiție pentru demiterea primarului Clotilde Armand