Cel mai mare muzeu în aer liber din România, Muzeul Astra din Sibiu, vrea să se extindă. Să se modernizeze, să se reinventeze.

Muzeul va beneficia în următorii ani de investiţii de aproape 5 milioane euro, din granturi norvegiene, dar şi bani de la bugetul de stat şi din surse proprii. Astfel, se va putea construi un nou arheoparc, unde vizitatorii vor putea vedea cum trăiau, efectiv, familiile de daci.

Directorul general al muzeului promite și spații de cazare, și spațiu de olărit. Totul pentru o experiență cât mai completă.

Întinzându-se pe o suprafață de 132 de hectare, muzeul are 400 de clădiri și alei care însumează 10 kilometri.

”Deja am luat un proiect pe fonduri norvegiene, 2,5 milioane euro, aprobate. Vom folosi finanţarea pentru restaurarea clădirii noastre din centrul oraşului, fosta Hală a Măcelarilor, din secolul XV, unde vrem să construim un Centru de activităţi şi resurse regionale. Suntem în faza de precontractare, mai sunt clarificări de lămurit şi nu putem oferi alte detalii până nu semnăm contractul. Investiţia ar fi gata în aproape patru ani de la semnarea contractului. În plus, am depus un proiect şi pentru finanţare de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), sunt şanse mari să îl luăm, pentru scena de pe lac, de 2 milioane euro. Nu vrem o scenă clasică, ea se află oricum în mijlocul muzeului. Şi noi ne dorim ca toată zona să devină un spaţiu de socializare pentru public, şi pe parcursul săptămânii”, a declarat Ciprian Ştefan, directorul general al Muzeului Astra Sibiu, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Inovație. Idei atractive. Lucruri despre care ai citit, dar pe care vrei să le și vezi cu ochii tăi. Să le simți. Să le povestești mai departe. Cam acesta este secretul unui obiectiv turistic pe care n-ar trebui să-l ocolești. Implicare și dedicare.

Dacă primeşte finanţare în acest an, scena ar fi gata într-un an şi jumătate.

Va fi realizat un arheoparc, care începe din Neolitic şi se termină în prima parte a Evului Mediu, unde oamenii vor putea să vadă, să experimenteze cum trăiau familiile de daci.

În același timp, un alt obiectiv e să poată organiza la Astra o parte din Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dar şi alte evenimente culturale. Exact ce spuneam: putem atrage turiști. Putem alimenta setea de cunoaștere. Putem trezi curiozitatea. Totul începe cu o idee. Și cu o persoană îndeajuns de implicată, pentru a o pune în practică. Restul vine de la sine.

Citește și: Turismul în Piatra-Neamț: o poveste rescrisă

#News