TVR a scăpat de sancțiunea CNA-ului

Consumatorii de televiziune vor fi cei care vor da adevărata amendă

Programul de Revelion de la TVR 1, unul intens discutat atât în online, cât și în offline, a fost dezbătut, luni, de Consiliul Național al Audiovizualului. Conform Ziare.com, CNA a propus sancționarea programului „Revelion la mine acas‘” cu o sancțiune „simbolică” de 50.000 de euro, dar s-a încheiat cu propunerea unei amenzi de 10.000 de lei, însă membrii CNA nu au reușit să ajungă la o concluzie.

Propunerea de sancționare a fost votată de Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dinca și Orsolya Borsos, iar împotriva au fost Monica Gubernat, președintele CNA, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa și Ramona Sorescu.

„Din punct de vedere personal, nu cred că nivelul și conținutul acestuia sunt conforme cu rolul și misiunea unui post public de televiziune, așa cum am văzut eu că se-ntâmplă la Rai sau BBC. Eu cred că TVR a făcut un compromis, coborând ștacheta, pentru a avea o audiență mai mare decât media anuală. Ceea ce eu nu consider normal nici la posturile private, cu atât mai puțin la unul public.

Din punctul de vedere al membrului CNA, nu consider că s-a încălcat legislația audiovizualului. Fiind divertisment (cu sau fără ghilimele), nu puteai cere, așa cum se-ntâmplă cu emisiunile de dezbateri, să fi avut un medic specialist în platou care să dea replica la «glumele» despre pandemie care iau peste picior sau neagă linia oficială. Și, dată fiind ora, nu poți aplica articolele privind protecția minorilor pentru acele momente mai ușor sau mai accentuat triviale. În privința «zădărnicirii eforturilor de combatere a pandemiei»… nu intră în jurisdicția mea. Prin urmare, nu am votat sancțiunea propusă. PS. Spre onoarea colegilor mei, absolut nimeni din Consiliu n-a adoptat subiectul din punctul de vedere al «mimicii».”, a scris Radu Herjeu, pe Facebook.

Președintele CNA, Monica Gubernat, a punctat: „Nu uitați că programele de divertisment se supun cu totul altor reguli față de programele de informare și de dezbatere. Știți foarte bine că, în programele de divertisment primează protecția minorului, iar în programele de informare și dezbatere primează informarea corectă, rolul moderatorului”, citată de Ziare.com

Cu alte cuvinte, putem spera ca pe viitor consumatorii de programe ale TVR să fie cei care vor amenda derapajele, de orice natură.

Citește și: Revelionul de la TVR, cu iz de bășcălie

#News