Gheața din Antarctica se topește la un nivel alarmant

Este vorba despre o porțiune lipsă la fel de mare cât Argentina

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

În timp ce emisfera nordică este sufocată de un val de căldură estivă record – deși joi în Italia începe alerta ciclonului Circe, cu aer rece -, o nouă alarmă a fost declanșată pentru Antarctica. Gheața marină a scăzut la niveluri minime fără precedent pentru această perioadă a anului, ajungând la mijlocul lunii iulie cu 2,6 milioane de kilometri pătrați sub media din 1981 până în 2010 și cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați sub nivelul minim precedent invernal stabilit în 2022 (1,9 milioane de kilometri pătrați), potrivit celor mai recente date de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC), potrivit g4media.ro.

Este vorba despre o porțiune lipsă la fel de mare cât Argentina sau zonele din Texas, California, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah și Colorado la un loc.

Pentru unii oameni de știință există îngrijorare cu privire la rolul vital al Antarcticii în reglarea temperaturilor oceanelor și ale aerului, în circulația apei oceanice și în menținerea unui ecosistem crucial pentru tot, de la planctonul microscopic la pinguinii emblematici ai continentului. Topirea gheții contribuie la creșterea nivelului oceanelor, cu repercusiuni evidente asupra locuibilității coastelor. Schimbarea din acest an, în contextul mai multor ani consecutivi cu mai puțină gheață marină, este „foarte, foarte îngrijorătoare”, a declarat Marilyn Raphael, profesor de geografie și director la Institutul de Mediu și Sustenabilitate de la Universitatea din California, Los Angeles. „Acest lucru nu se încadrează în variabilitatea naturală”, iar gheața marină „a fost scăzută” în 2022, a adăugat Raphael.

În Italia, cei care cunosc acești ghețari îndeaproape, comentează noile date

. „Eu spun nu alarmismului, dar situația trebuie ținută sub control”; gheața marină „în 2022 era scăzută, în 2023 este foarte scăzută, mult sub nivelul din 2010 sau mai devreme, dar acest lucru nu ne permite să spunem dacă situația va fi aceeași sau mai rea în 2024″, spune glaciologul de la Institutul de Oceanografie și Geofizică Experimentală (OGS) din Trieste, Florence Colleoni, care a efectuat două misiuni de cercetare în Antarctică la bordul navei oceanografice «Laura Bassi». În fiecare an, reducerea atinge cele mai scăzute niveluri spre sfârșitul lunii februarie, în timpul verii continentului. Gheața marină se reconstruiește, apoi, în timpul iernii, dar anul acesta nu a revenit la nivelurile prevăzute, fiind dificil de stabilit cum răspunde Antarctica la încălzirea globală.

 Cel mai greu animal care a trăit pe Pământ ar fi avut 20 de metri și până la 340 de tone, potrivit specialiștilor