Alarmant: Lacul Titicaca se evaporă din cauza unui val de căldură

Lacul Titicaca mai are doar 30 de centimetri până la a atinge minimul record înregistrat în 1996, a declarat Lucia Walper, de la Serviciului de Hidrologie și Meteorologie al Boliviei

La fel ca multe alte locuri care suferă din cauza schimbărilor climatice, lacul Titicaca din Munții Anzi, aflat la granița dintre Bolivia și Peru, a ajuns la un nivel al apei apropiat de minimul record, potrivit digi24.ro.

Malurile arse de soare și nivelurile în scădere ale apei Lacului Titicaca stârnesc îngrijorare și ar putea indica faptul că unul dintre cele mai mari lacuri din America de Sud va dispărea, în timp ce un val de căldură a dereglat iarna în emisfera sudică. Luna iulie din acest an a fost cea mai fierbinte din istoria înregistrărilor meteorologice. 

Din cauza secetei severe, Lacul Titicaca mai are doar 30 de centimetri până la a atinge minimul record înregistrat în 1996, a declarat Lucia Walper, de la Serviciului de Hidrologie și Meteorologie al Boliviei, care spune că în unele zone ale țării seceta ar putea continua până în luna noiembrie.



Fermierii din comunitatea Huarina din apropierea Lacului Titicaca sunt disperați. „Uitați, partea asta este complet uscată. Nu știu ce vom face, având în vedere că nu mai avem hrană pentru vaci și oi”, a spus Isabel Apaza, o localnică.Apele Lacului Titicaca au fluctuat timp de decenii, altitudinea de 3.800 de metri la care se află făcându-l mai vulnerabilă în fața evaporării provocate de radiațiile solare, potrivit experților de la Universitatea Tehnică Oruro din Bolivia. Pe malurile lacului, zone care erau fertile acum au devenit pline de praf. „Parcă arde pământul”, se plânge Gabriel Flores, primarul din Huarina.

Cel mai greu animal care a trăit pe Pământ ar fi avut 20 de metri și până la 340 de tone, potrivit specialiștilor