Nava scufundata
Nava scufundata. Captura Youtube

Un vas de război aparţinând Coroanei Britanice, care s-a scufundat aproape de coasta estică a Angliei acum peste trei secole în timp ce la bordul său se afla un viitor rege, a fost descoperit, anunțul fiind făcut de cercetătorii din Regatul Unit. Aceștia au păstrat secretul timp de 15 ani pentru a proteja epava de eventualii căutători de comori. Potrivit experților, între 130 şi 250 de oameni au murit în naufragiul  care ar fi putut schimba istoria Angliei, potrivit g4media.ro. La şase ani după scufundarea vasului The Gloucester, regele catolic Iacob al II-lea a fost detronat de ginerele şi nepotul lui, protestantul William de Orania, în timpul „Revoluţiei Glorioase” din 1688.

Evenimentul a deschis drumul pentru viitoarea monarhie constituţională britanică.

În 1682, viitorul rege Iacob al II-lea al Angliei, care pe atunci era duce de York, s-a salvat de pe corabia The Gloucester, care se scufundă în largul coastei estice a Angliei după ce s-a lovit de un banc de nisip. Trei ani mai târziu, ducele de York se urca pe tronul Angliei, unde a domnit sub numele de Iacob al II-lea.

„Această descoperire promite să modifice în mod fundamental modul în care istoricii înţeleg contextul politic, social şi maritim al secolului al XVII-lea”, a declarat Claire Jowitt, profesoară de istorie la University of East Anglia. „Este un exemplu extraordinar de moştenire culturală de importanţă naţională şi internaţională”, a adăugat ea. Locul în care se află epava, la aproximativ 45 de kilometri în larg de Great Yarmouth, a rămas un mister până a fost găsită de fraţii Julian şi Lincoln Barnwell în 2007.

„În timpul unei scufundări, primul lucru pe care l-am văzut a fost un tun mare ce stătea pe nisipul alb şi a fost o imagine uluitoare şi extrem de frumoasă”, a povestit Lincoln Barnwell.

Pe epavă erau diferite artefacte istorice, printre care o sticlă ce purta un sigiliu cu însemnele familiei Legge, de unde provine primul preşedinte al Statelor Unite, George Washington. Printre obiectele descoperite pe epavă se numără şi echipamente de navigaţie folosite în acele vremuri, bunuri personale, haine şi sticle de vin.

Descoperire senzațională privitoare la apariția vieții pe Pământ