Asteroid
Asteroid. Sursa foto: pixabay.com

Descoperire de o importanță majoră privitoare la evoluția vieții pe Pământ, făcută de către oamenii de știință japonezi. Aceștia au identificat prezenţa aminoacizilor, elemente de bază ale vieţii pe Pământ, în eşantioane de materie prelevate de pe un asteroid de o sondă spaţială japoneză în 2019, potrivit g4media.ro. Rezultatele științifice ale studiului au fost publicate vineri, cercetătorii dezvăluind că au descoperit 23 de tipuri diferite de aminoacizi în 5,4 grame de eşantioane de rocă şi praf de culoare neagră colectate pe Ryugu de sonda japoneză Hayabusa-2.

Capsula sondei a revenit pe Pământ, la sfârşitul anului 2020 cu încărcătura preţioasă, după o misiune care a durat şase ani.

Aminoacizii şi alte materii organice provenind de pe asteroidul Ryugu „ar putea oferi indicii despre originea vieţii pe Pământ”, arată studiul realizat de cercetători conduşi de Universitatea din Okayama (vestul Japoniei).„Descoperirea aminoacizilor capabili să formeze proteine este semnificativă, deoarece Ryugu nu a fost expus biosferei Pământului, spre deosebire de meteoriţi”, potrivit acestui studiu. Prin urmare, „detectarea lor dovedeşte că cel puţin unele dintre aceste elemente de bază ale vieţii de pe Pământ s-ar fi putut forma în medii spaţiale”, se arată în studiu.

Potrivit unei alte teorii, aminoacizii au fost creaţi în atmosfera timpurie a Pământului prin intermediul fulgerelor.

Descoperit în 1999, asteroidul Ryugu („Palatul dragonului” în japoneză) este situat la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ şi are un diametru de nu mai puţin de 900 de metri. Oamenii de ştiinţă estimează că o parte din materia asteroidului a fost creată la aproximativ cinci milioane de ani după naşterea sistemului nostru solar şi nu a fost expusă la temperaturi de peste 100 de grade Celsius. Potrivit unui alt studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific american Science, materia preluată de pe Ryugu are „o compoziţie chimică care seamănă mai mult cu cea a fotosferei Soarelui” decât cu cea a meteoriţilor. Eşantioanele de pe Ryugu „ne dau motive să credem că aminoacizii au fost aduşi pe Pământ din spaţiu”, a confirmat Kensei Kobayashi, astrobiolog şi profesor emerit la Universitatea Naţională din Yokohama.

Cel mai mare regret al lui Martin Scorsese