Experți: Jocurile video pot provoca probleme de sănătate grave la copii și adulți

Problemele de sănătate depistate la copii sunt cauzate de tensiunea nervoasă apărută din cauza emoțiilor din timpului jocurilor video.

Jocurile video pot declanșa mari probleme de sănătate ale inimii, existând chiar și cazuri de infarct și deces la copii. Avertismentul vine din partea oamenilor de știință coordonați de către Universitatea New South Wales din Australia, care au publicat un studiu în revista Heart Rhythm pe 10 octombrie 2022, potrivit ziare.com.

Studiul a identificat 22 de pacienți copii, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, dar și 19 bărbați care prezentau aritmii ventriculare produse în timpul jocurilor video.

6 copii au suferit stop cardiac în timp ce 4 au decedat brusc. Cercetătorii avertizează că jocurile video pot declanșa ritmuri neregulate ale inimii la copii și adulți care pot fi fatale. Jocurile video pot fi la fel de periculoase că alte sporturi, cum ar fi fotbalul și rugby-ul. Concursurile de jocuri video sunt foarte încărcate din punct de vedere emoțional, acestea putând produce atacuri de cord fatale la copii, care aveau bătăi neregulate nediagnosticate ale inimii. 

Echipa de cercetători din Australia a atribuit problemele de sănătate depistate la copii de tensiunea nervoasă provocată din cauza emoțiilor din timpului jocurilor video.

 Jocurile video pot reprezenta un risc serios pentru unii copii cu afecțiuni aritmice. Acestea ar putea fi letale la pacienții cu afecțiuni aritmice predispozante, dar adesea nerecunoscute anterior,  a declarat  investigatorul principal Claire Lawley, de la Centrul Inimii pentru Copii de la Universitatea New South Wales din Australia. Studiul, publicat în jurnalul Heart Rhythm, a identificat un „model neobișnuit, dar distinct” în rândul copiilor vulnerabili, fiind descoperite 22 de cazuri de leșin la copii, produse în timpul jocurilor video de război, care implică mai mulți participanți.

Unii copii chiar au murit, după ce au suferit un stop cardiac. „Jocurile video au fost ceva despre care credeam anterior că ar fi o „activitate sigură” alternativă.  „Aceasta este o descoperire cu adevărat importantă. Trebuie să ne asigurăm că toată lumea știe cât de important este să fie verificat atunci când cineva a avut un episod de întrerupere a bătăilor inimii în aceste circumstanțe”, au spus cercetătorii.

 Eclipsă parțială de soare, vizibilă în România pe 25 octombrie