Eclipsa parțială de soare, vizibilă în România pe 25 octombrie

Eclipsa va începe la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49..

O eclipsă parțială de soare, care va avea loc pe 25 octombrie 2022, va putea fi observată şi din România. La București, eclipsa va începe la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49, potrivit antena3.ro.

Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, eclipsa va avea loc pe 25 octombrie, începand de la ora 12:26 şi până la ora 14:49.

Aceasta este cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în țara noastră, în perioada 2015-2027. Eclipsa va începe în nord-vestul țării, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. La ora 12:29 eclipsa va debuta și în sud-estul României. Maximul eclipsei va fi la ora 13:28 în vest și 13:42 în estul țării. Eclipsa de Soare din 25 octombrie 2022 face parte din seria Saros 124, fiind cea de-a 55 eclipsă din cele 73 ale seriei. Seria Saron 124 cuprinde 73 de evenimente astronomice care se produc la fiecare 18 ani și 11 zile în nodul descendent al Lunii. Prima eclipsă a seriei a avut loc pe 6 martie 1049 în zona polară sudică, iar următoarea eclipsă de Soare se va produce în România, pe 29 martie 2025. Acoperirea soarelui va fi destul de mare în ţara noastră, de 38%.

Specialiştii recomandă privitorilor să nu se uite la soare fără filtre speciale, respectiv ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură

Luna va interacționa cu soarele, o eclipsă parțială de soare apărând pe cer și acoperind în mare parte din zonele Europei, a Orientului Mijlociu, dar și în părți din vestul Asiei, nordul Africii și Groenlanda. Eclipsa de pe 25 octombrie va avea loc atunci când luna va bloca o parte din discul solar, așa cum este văzut de pe Pământ, aproximativ 86% din suprafața soarelui fiind acoperită de lună. Oamenii vor putea vedea fenomenul astronomic din zonele Europei și ale Asiei, în timp ce locuitorii din America de Nord și Sud nu vor putea observa această eclipsă deoarece ea se va produce pe timpul nopții.

În octombrie, pasionații de fenomene astronomice vor putea observă Orionidele. Ploaia de meteoriți Orionide, adesea numită Orionidele, este cea mai prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Halley. Orionidele își trag numele de la faptul că punctul din care par să provină, numit punct radiant, se află în constelația Orion. Orionidele sunt o ploaie anuală de meteori care durează aproximativ o săptămână și se produce la sfârșitul lunii octombrie.

Un profesor din Covasna, reținut pentru că a lovit mai mulți elevi