Cel mai greu animal care a trăit pe Pământ ar fi avut 20 de metri și până la 340 de tone, potrivit specialiștilor

Este vorba despre Perucetus colossus, o nouă specie identificată cu ajutorul a 13 vertebre şi a patru coaste gigantice.

Balena Albastra
Balena Albastra

Cel mai greu animal care a existat vreodată pe Pământ, a cărui fosilă a fost dezgropată în Peru, avea vertebre cu diametrul de 80 de cm care cântăreau fiecare 100 de kilograme. Dimensiunea totală a specimenului era probabil de 20 de metri, masă estimată fiind între 80 şi 340 de tone. Scheletul nu este cel al unui dinozaur, ci al unui mamifer marin, un cetaceu, un văr al strămoşilor balenelor, care a trăit în oceane acum 40 de milioane de ani, numit Perucetus colossus, potrivit studiului publicat în revista Nature, potrivit g4media.ro.

.După criza Cretacic-Terţiar de acum 66 de milioane de ani, eliberate de presiunea selectivă exercitată asupra lor de dinozauri, mamiferele şi-au găsit liniştea pe Pământ. Unele au ales calea opusă celei pe care au luat-o strămoşii lor foarte îndepărtaţi, întorcându-se în mare

Acest lucru este valabil în special pentru strămoşii balenelor, delfinilor şi altor cetacee. Printre aceştia se numără Perucetus colossus, o nouă specie identificată cu ajutorul a 13 vertebre (prima a fost descoperită în 2010) şi a patru coaste gigantice. „Cu această fosilă, ne aflăm în cea de-a treia etapă a evoluţiei cetaceelor, care sunt acum total dependente de mediul acvatic”, a explicat Christian de Muizon, director emerit de cercetare la CNRS, la Centre de recherches en paléontologie (CR2P) din cadrul Muséum national d’histoire naturelle (MNHN, Paris) şi coautor al acestei lucrări.

Câteva milioane de ani mai târziu, au apărut cetaceele amfibii care înotau un pic ca vidrele şi mergeau totuşi pe uscat, unde se reproduceau. Apoi avem grupul din care face parte Perucetus colossus, basilosauridae”.

Picioarele posterioare sunt încă prezente, dar sunt complet atrofiate şi nu au niciun rol pentru înot. Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa. Aceste prime cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creşterea densităţii scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede şi a reuşi să se scufunde în coloana de apă”, analizează Christian de Muizon. Dar fosila peruviană este cu totul excepţională prin dimensiunile sale. Analiza vertebrelor imense arată oase de o masă fără precedent, extrem de compacte, în timp ce cele ale cetaceelor moderne sunt, dimpotrivă, foarte spongioase. Se estimează că acest schelet, dacă ar fi fost complet, ar fi cântărit între 5 şi 8 tone şi ar fi avut o lungime de 20 m. Adică de două până la trei ori mai mult decât o balenă albastră de 25 m, chiar dacă aceasta este mai lungă de cinci metri. Bărbat dat în urmărire națională, descoperit într-un depozit din Ilfov