Donald Trump
Donald Trump

Undeva în luna februarie a anului 2020, Trump spunea despre coronavirus că este ”mai mortal decât gripa”. Semăna frică și spera să culeagă voturi. Era expert în virusologie, medicină, știa mai multe decât oricine și declara următoarele:

„Trece prin aer. Este întotdeauna mai periculos decât transmiterea prin atingere. Nu trebuie să atingi lucrurile. Nu? Dar aerul îl respiri şi aşa se transmite. Şi deci este foarte dificil. Este o problemă delicată”.

La câteva zile după declarații, Trump făcea promisiuni, afirma că situația este sub control și citea în globul de cristal, afirmînd că ”numărul de cazuri va fi în curând aproape de zero”. Bipolaritate?

Nu s-a oprit aici. Relaxarea lui Trump a mers mână în mână cu numărul de îmbolnăviri. A sugerat public că gripa era mai periculoasă decât Covid-19 și că virusul este o glumiță. Sau o teorie a consiprației. Sau orice altceva.

Când numerele au început să crească în mod alarmant și când au apărut informații noi, preşedintele a spus că prin declaraţiile sale publice a dorit să evite crearea de panică în rândul populaţiei. Cu alte cuvinte, și-a schimbat declarațiile în funcție de cum a bătut vântul pe la Casa Albă.

Ce se întâmplă în prezent?

Cineva a decis să facă lumină și să dezvăluie faptul că Donald Trump ştia că virusul este mai mortal decât gripa înainte ca virusul să facă ravagii în Statele Unite. A fost nevoie de o carte publicată, o carte care are ca subiect viața și politica președintelui american.

Bob Woodward, jurnalistul care a pornit scandalul Watergate, l-a intervievat pe Trump de 18 ori din decembrie până în iulie. În cartea „Rage” (n.r. „Furie”), Woodward scrie că Domnul Trump i-a spus că noul coronavirus este „o chestiune mortală” înainte ca primul deces să fie confirmat în SUA.

Miercuri, mai multe publicaţii americane au publicat fragmente din cartea „Rage”. Printre acestea se numără şi declaraţiile preşedintelui despre focarul de Covid-19, dar şi referitoare la rasism şi alte probleme de actualitate în SUA, scrie BBC News.

În discuţiile pe care le-a purtat despre noul coronavirus, Trump a indicat că ştie mai multe despre gravitatea bolii decât spusese public până atunci.

Citește și: Leonard Cohen nu ar vota cu Trump nici din mormânt

#News

Foto