11 septembrie 2001 m-a prins la bunica, având 14 ani și așteptând speriată începutul școlii și al primului an de liceu din viața mea. Zi mohorâtă și ploioasă, la fel ca sufletul meu îndurerat de plecarea de la bunici care avea să se întâmple peste câteva zile. În ziua respectivă n-a existat durere mai mare pentru copilul de 14 ani care urma să fie dezrădăcinat de școala generală, de vacanța de vară și de bunici. Nici măcar evenimentele de pe 11 septembrie n-au reușit să eclipseze adevărata dramă a vieții mele.

Sătulă de discuțiile despre pregătirile de școală, m-am refugiat nostalgică în camera cu televizorul alb-negru, Diamant, al bunicilor. L-am deschis de la buton pe singurul post, TVR și m-am chinuit să văd prăbușirea turnurilor gemene, printre găurile de la mileul pus deasupra televizorului. Mama, bunico, se dărâmă niște blocuri în America! Am început eu să țip în timp ce alergam zdup-zdup-zdup către bucătărie, cu o avalanșă de uși trântite în urma mea, acolo unde încă se făceau planuri pentru viitorul meu. Ai stins televizorul când ai plecat din cameră? M-a întrebat c-o sprânceană ridicată, bunica. Consumă curent! Continuă ea, la fel de hotărâtă.

La buletinul de seară aveau să se convingă și ei, ai mei, că „e groasă”. Însă prea târziu pentru mine care deja uitasem și de zgârienori, și de explozia alb-negru și nici nu înțelegeam prea bine ce-s ăia teroriști. Adevărul e că mai auzisem cuvântul, dar de fiecare dată în contextul greșit, în cadrul unui scandal de pe stradă, între vecini nemulțumiți. Vecinilor le plăceau cuvintele noi, auzite la televizor, și le foloseau de fiecare dată când voiau să se jignească unii pe alții cu stil.

19 ani mai târziu

De 19 ani nu mai am 14 ani, iar de vreo 15 am terminat liceul. Tot de vreo 19 ani încă nu se știe clar ce s-a întâmplat pe 11 septembrie, în ziua în eu aveam alte probleme internaționale de soluționat. Unii zic că Bin Laden e mort, alții zic că, în realitate, el nici măcar n-ar fi existat, aruncând cu teorii ale conspirației în toate direcțiile. Probabil cel mai mare act de terorism este acela de a-i lăsa pe oameni în beznă timp de 19 ani. Lipsa de informație din partea oficialilor guvernamentali naște teoreticieni ai conspirației, iar aceștia nasc, la rândul lor, monștri. Legile evoluției.

Citește și editorialul: 10 August, data aia din calendar pe care nu o uiți

#News