ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD

Arhiepiscopul Tomisului le transmite celor de la VeDem Just că „nu cunosc Scriptura”

ÎPS Teodosie a precizat la Antena3 că el, de fapt, prețuiește femeile, iar cei care „s-au scandalizat nu cunosc textul scripturii”. Reacția lui ÎPS Teodosie a venit după ce un ONG, VeDem Just, a solicitat  Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sancționarea acestuia pentru discriminarea femeilor.

„Cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi, eu doar am dat un răspuns la o întrebare, nu am spus din mintea mea, ci am citat precis, pentru că sunt specialist în Sfânta Scriptură și asta și predau la studenți. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere, trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată. Cei care au dat în judecată o să afle și ei cu ocazia asta ce conține Sfânta Scriptură, care conține cuvintele lui Dumnezeu”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena3. „Rolul femeii e copleșitor, eu prețuiesc femeia și ele pot să dea mărturie”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Apărat de Arhiepiscopie, însă mustrat de ÎPS Calinic Argeșeanul

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului se întreabă „dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Totodată, aceștia, precum și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, speră că CNCD nu va realiza o „premieră tristă pentru libertatea religioasă din România”, prin sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române.

Pe de altă parte, ÎPS Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului recunoaște importanța femeii în societate – soție, mamă și gospodină – și prin prisma învățăturilor religioase, la care face referire în omagiul scris la adresa acesteia pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”. De altfel, aceasta este o replică subtilă la afirmațiile făcute de ÎPS Teodosie,

ÎPS Teodosie și femeia păcătoasă

Întregul scandal a pornit de la o afirmație a Arhiepiscopului Tomisului, potrivit căreia femeia nu poate avea un rol important în biserică din cauza condiției „slăbiciunilor sale”, pe care o consideră o păcătoasă.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a fost declarația controversată a lui ÎPS Teodosie.

Citește și: Teodosie îl iartă pe Calinic, dar dorește discuții ”colegiale”