Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

În urma decesului unui bebeluș, deces survenit după botez, ÎPS Calinic a explicat pericolul scufundării în apa din cristelniță. Calinic a fost prima voce din BOR care a ales să judece procedura și primul arhiepiscop care a decis să vorbească despre o posibilă reformă a botezului.

ÎPS Calinic a declarat că se va analiza practica scufundării pruncilor, fapt care l-a nemulțumit pe ÎPS Teodosie.

Iertător, Teodosie a decis să nu-l cheme la judecata Sfântului Sinod pe ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

O discuție firească și colegială cu Calinic

Cu toate acestea, Teodosie nu iartă chiar atât de ușor, anunțând într-un comunicat că o discuție colegială va exista.

Precizăm că ÎPS Teodosie nu ar urma să inițieze în Sfântul Sinod o acțiune de chemare în judecată a ÎPS Calinic, în fața vreunei instanțe bisericești. Afirmația ÎPS Teodosie a fost scoasă din context și eronat înțeleasă. Așa cum se poate observa și pe materialul atașat, săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obișnuită de lucru a Sfântului Sinod, iar ÎPS Teodosie a menționat că se va întâlni acolo cu ÎPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial”, se precizează în comunicatul citat de Mediafax.

Tensiunile din cadrul BOR au apărut după ce ÎPS Calinic nu a închis ochii în momentul în care un copil a murit în urma botezului. Astfel, a ales să vorbească despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez.

Încercând o concluzie firească, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel a trimis o circulară preoţilor din judeţ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor.

Teodosie rămâne de neclintit: ”Nu ne intimidăm”

După decesul bebelușului din Suceava, ÎPS Teodosie a insistat asupra faptului că ritualul botezului nu va fi schimbat, deoarece procedurile apar în Sfintele Canoane.

Acesta a declarat că respectivele canoane referitoare la credință vor fi valabile și peste 1.000 de ani.

Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Citește și: ÎPS Teodosie: „Nicicum nu se schimbă ritualul. Nu ne intimidăm”

Foto