ÎPS Teodosie: „Nicicum nu se schimbă ritualul. Nu ne intimidăm”

Un bebeluș a murit după botez. Societatea civilă cere schimbarea ritualului

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie arată, încă o dată, că deciziile de vârful Bisericii pot fi ignorate, venind totodată cu explicații „rupte” din vechime.  Patriarhia susține că practica botezului prin scufundarea în întregime a bebelușului, nu este una unitară, foarte mulți prelați aleg doar să stropească cu apă pe frunte, iar Declic a formulat o petiție online prin care se cere schimbarea ritualului, care este riscant pentru cei mici, mai aleș pentru cei născuți prematur.

Cazul de la Suceava, unde un bebeluș s-a înecat cu apa înghițită în timpul ritualului, iar la câteva ore a decedat, a împărțit societatea românească în două: unii pro botezul „clasic”, alții, împotriva. Fiecare cu argumentele sale, mai mult sau mai puțin raționale.

ÎPS Teodosie este împotriva inițiativelor de schimbare a ritualului, iar pentru asta a venit cu argumente din Sfintele Canoane, ignorând faptul că totuși vremurile sunt altele, la fel și provocările.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus Arhiepiscopul Tomisului, la Antena 3.

Ateii pun presiune pe BOR

De altfel, petiția inițiată de Declic a fost atacă de OrtodoxInfo, care consideră că se pune presiune pe BOR din partea ateilor.

„Va ceda BOR la presiunea unor atei, sataniști sau ortodocși necatehizați sau vor ține cont de Canoanele Apostolice? Iată ce spun aceste Canoane.

CANONUL 50 APOSTOLIC: Dacă vreun episcop sau prezbiter (preot) nu ar săvârși cele trei afundări ale unei singure Taine (a botezului), ci numai o afundare , aceea care se dă întru moartea Domnului, să se caterisească. Pentru că n-a zis Domnul: întru moartea mea botezați, ci „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.

CANONUL 47 APOSTOLIC: Episcopul sau prezbiterul (preotul) care va boteza din nou pe cel ce are botezul cu adevărat sau dacă nu va boteza pe cel spurcat (botezat) de către eretici, să se caterisească, ca unul care ia în râs crucea și moartea Domnului și nu deosebește preoții adevărați de preoții mincinoși”, scrie OrtodoxInfo.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu, a declarat, luni, pentru Mediafax, că bebelușul a murit duminică noaptea, în jurul orei 1, astfel că s-a schimbat încadrarea juridică inițială de vătămare corporală din culpă s-a schimbat, cercetările fiind desfășurate, în prezent, pentru ucidere din culpă. Iar pe perioadaanchetei, preotul este suspendat, neputând să mai slujească.

Citește și: Ritualul botezului, contestat de o petiție Declic