Nicușor Dan: „PUZ Sector 6 a fost anulat în instanță”

La începutul anului, Planurile Urbanistice Zonale a cinci din cele șase sectoare au fost suspendate pentru 3 luni, deși inițial s-a dorit acest lucru pentru 12 luni

Edilul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, într-o postare făcută pe Facebook, că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 6  a fost suspendat, definitiv de instanță. Mai mult, că aceasta este o confirmare a ceea ce susține de multă vreme, că urbanismul din București este o „golănie”.   

„PUZ Sector 6 a fost anulat definitiv de instanță. Este o confirmare a ceea ce spun de ani de zile:  urbanismul din București a fost o golănie, iar PUZ-urile de sector apogeul.

Consecințele acestei dezvoltări haotice și ilegale sunt dispariția spațiilor verzi, aglomerarea traficului rutier, pierderea potențialului turistic al orașului, insecuritatea juridică și investițională (cumperi o casă și nu ești sigur că nu te trezești cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieței de profesioniști (este preferat arhitectul care obține un etaj în plus) și multe altele”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Acesta este de părere că prin suspendarea PUZ-urilor de sector a fost pus capăt fenomenului, „iar prin noua Comisie Tehnică de Urbanism punem bazele dezvoltării urbane corecte a Capitalei”, în contextul în care Bucureștiul are nevoie de dezvoltare și de dezvoltatori privați, dar dezvoltarea trebuie să se facă pe baze profesionale corecte, în interes public.

De altfel, acesta a menționat faptul că și celelalte PUZ-uri de sector sunt contestate în instanță, singura excepție fiind în privința PUZ Sector 1, unde au fost retrase avizele înainte de a fi aprobat, așa cum a afirmat Violeta Alexandru, la începutul anului, când s-a discutat despre suspendarea planurilor pentru un an de zile, iar în urma votului din Consiliul General s-a stabilit pentru numai 3 luni.

 „În paralel, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții verificarea legalității acestor PUZ-uri și Prefectului Capitalei atacarea lor în instanță. O cercetare penală este de asemenea în curs la DNA, în urma unei sesizări pe care am făcut-o în 2018”, a mai scris primarul general.

Citește și: Consilierii PNL votează suspendarea PUZ-urile în Bucureştiului timp de trei luni