Sursa foto: Pixabay

O nouă lege privind utilizarea armelor atomice a fost adoptată în Coreea de Nord. Phenianul ar avea dreptul de a lansa atacuri nucleare în scop preventiv, informează CNN.

„Dacă sistemul de comandă şi control al forţei nucleare naţionale este în pericol de a fi atacat de forțe ostile, se lansează o lovitură nucleară automat şi imediat”, se menționează în această nouă lege, potrivit agenţiei de presă ACTC.

Liderul nord-corean a declarat că țara sa nu va renunța la armele nucleare și că nu pot exista negocieri pe tema neproliferării acestora. Dimpotrivă, Kim Jong-un a salutat noua lege, adoptată în unanimitate de Adunarea Populară Supremă.

Aceasta mai interzice, de asemenea, și schimbul de tehnologie nucleară cu alte state.

Puterea absolută a statului

Liderul suprem de la Phenian a mai adăugat și faptul că bombele atomice reprezintă „demnitatea, corpul și puterea absolută a statului” și că statutul Coreei de Nord de „stat dotat cu armă nucleară a devenit ireversibil”.

„Atâta timp cât armele nucleare există pe Pământ, iar imperialismul și manevrele împotriva Coreei de Nord ale SUA și aliaților rămân, drumul către întărirea forței noastre nucleare nu se va sfârși niciodată”, a spus Kim Jong-un, conform sursei citate.

Relații tensionate în Peninsula Coreeană

Contextul adoptării legii ce autorizează atacurile nucleare preventive este acela al unor relații tensionate între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Phenianul consideră că Seulul este responsabil de recenta epidemie de Coronavirus care a lovit ţara, ameninţând statul vecin cu represalii.

Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord Coreene din Seul, consideră că adoptarea unei astfel de legi arată, de fapt, speranțele Phenianului de a-și consolida relațiile cu China și Rusia, într-o perioadă de tensiuni globale crescute.

„Coreea de Nord menționând posibilitatea de a folosi arme nucleare, dacă și atunci când un atac asupra statului și a liderului este iminent, este semnificativă, chiar dacă afirmă că armele nucleare sunt o ultimă soluție defensivă”, comentează profesorul Yang Moo-jin, conform CNN.