Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat vineri că persoanele care nu încasează venituri sau încasează lunar mai puțin decât salariul minim brut, dar donează celule stem vor beneficia de asigurare în sistemul public de sevicii medicale.

Decizia vine ca o modificare la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, urmărind creșterea numărului de donatori și încurajarea acestei practici.

Donatorii de celule stem salvează vieți

Întrucât donarea de celule stem hematopoietice (pentru un pacient înrudit sau neînrudit) conduce în mod direct la salvarea de vieți umane, persoanele neasigurate care donează se pot bucura de această nouă facilitate: accesarea serviciilor medicale din instituțiile publice din România.

Noile modificări se referă „doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani”, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, conform Mediafax.