Funcționari de la Biroului Vamal din Iași, reținuți de procurorii DNA pentru luare de mită

Șeful Biroului Vamal din Iași primea șpagă ca să lase camioanele cu marfă contrafăcută din Turcia să intre în țară.

Șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, Dănuț Bolohand și alți doi funcționari vamali, au fost reținuți de procurorii DNA pentru luare de mită. De asemenea, au mai fost reținuți Simona Andreica și Cristian Timofte, funcționari vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, aceștia find acuzați de complicitate la luarea de mită, dar și un om de afaceri, potrivit ziare.com.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie 2022 și până în prezent, funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vama internă), în schimbul unor sume de bani, și-ar fi realizat în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru favorizarea unor societăți comerciale care importau produse textile din Turcia.

 Prin intermediul acestor firme ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu ajutorul autocamioanelor înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. Funcționarii vamali ar fi asigurat condițiile pentru ca administratorii societăților comerciale să se sustragă de la plata taxelor vamale, astfel că valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale.

Controlul mărfurilor importate era formal sau inexistent, fiind realizat doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor.

Potrivit DNA, ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice – uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate, pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, dar și sub aspectul prețului declarat în vamă, pentru diminuarea valorii taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator. Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București. 

„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD, potrivit DNA.

 Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale. Inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD, susțin anchetatorii.

SUA a aprobat cel mai scump medicament din lume, pentru coagularea sângelui