Transylvania Open, dat peste cap de restricțiile ce vor intra în vigoare de luni

Meciurile urmează să se desfășoare fără spectatori, deși o condiție înainte de punerea în vânzare a biletelor era ca aceștia să fie vaccinați sau să fi trecut prin boală, lucruri atestate prin certificatul verde

Măsurile impuse de autorități, ce vor intra în vigoare de luni, potrivit cărora evenimentele sportive se vor desfășura fără spectatori, dau peste cap organizatorii turneului de tenis Transylvania Open de la Cluj Napoca, turneu la care și-au anunțat prezența nume mari ale tenisului feminin mondial. Printre jucătoarele care vor evolua la Cluj se numără Simona Halep, Garbine Muguruza, dar și campioana de la US Open, Emma Răducanu.

De alfel, condițiile pe care organizatorii le-au impus încă de la momentul în care au anunțat punerea în vânzare a biletelor, certificatul verde care să ateste vaccinarea, precum și numărul limitat de spectatori, de numai 1.500 pe zi, într-o sală cu capacitatea de aproximativ 10.000 de locuri, l-au determinat pe Patrick Ciorcilă (directorul de turneu) să facă apel la autorități pentru a excepta impunerea acestor măsuri în cazul turneului de tenis.

„Am reuşit să pregătim cel mai puternic turneu WTA organizat vreodată în România, cu jucătoare de top mondial pe care publicul românesc nu a avut niciodată şansa să îl vadă live, decât la competiţii în afara ţării. Este un eveniment de interes internaţional, în care am investit enorm şi la care am lucrat cu sufletul. Rugăm autorităţile să fie cerebrale privind măsurile pe care le impun pentru organizarea competiţiilor sportive”, a transmis Patrick Ciorcilă într-un comunicat de presă, publicat pe pagina oficială a turneului.

Totodată, acesta este de părere că interzicerea accesului populaţiei vaccinate la astfel de evenimente sportive „ar fi o lovitură gravă dată organizatorilor de evenimente sportive care sunt deja în derulare şi reprezintă o campanie anti-vaccinare. Practic, înţelegem că persoanele vaccinate nu au niciun beneficiu, iar astfel de măsuri nu încurajează sub nicio formă promovarea vaccinării în rândul populaţiei”, a mai spus directorul de turneu.

„Se pot”, o recomandare sau o impunere?

De asemenea, se solicită autorităților centrale, respectiv Guvernului României, să asigure cadrul legal pentru ca persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală și sunt în intervalul dintre a 15-a și a 180-a zi de la infectare să aibă acces la eveniment, așa cum am gândit de la început turneul Transylvania Open.

„Autorițățile locale înțeleg impactul evenimentului și susțin demersurile noastre, dar avem nevoie de ajutorul Guvernului pentru a permite accesul spectatorilor. Vă mulțumim pentru înțelegere, ne cerem scuze pentru absurdul situației, ne dorim la fel de mult ca și voi să ne bucurăm de tenis”, au mai transmis reprezentanții Transylvania Open.

Potrivit documentului publicat deja în Monitorul Oficial, cu intrate în vigoare din 25 octombrie, „în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără participarea spectatorilor, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare”.

Dacă totuși se va permite accesul spectatorilor, căci acel „se pot” nu este o obligare, ci pare mai mult o recomandare, vor fi iarăși persoane care vor vocifera, la fel ca și după Untold, că din cauza Clujului a crescut numărul de cazuri.

Citește și: Alexandru Rafila consideră UNTOLD-ul vinovat de valul 4