Sursa foto: Digi24

Liderul nord-coreean a atras atenția presei de pe mapamond, după ce mai multe fotografii de la o ședință de partid au fost transmise de agenția de presă a țării KCNA. Kim Jong-un a pierdut o mare parte din kilograme, motiv pentru care s-a speculat că ar avea probleme de sănătate.

Cu toate acestea, serviciile de informații din Coreea de Sud au precizat că liderul nord-coreean este sănătăos, relateză Libertatea.ro. Din cauza regulilor stricte din Coreea de Nord, detaliile despre ce s-a discutat și decis la ședința de partid sunt puține.

Kim Jong-un și mesajul său către populație

Potrivit CGTN News, Coreea de Nord trece printr-o fază complicată din cauza situației alimentare. Kim Jong-un a îndemnat populația să mănânce mai puțin pentru a trece de această perioadă.

Totodată, la ședința de partid s-a vorbit despre un nou program axat pe construcția rurală socialistă, tema armelor nucleare și tensiunile cu Statele Unite. Mai mult, potrivit NK News, în viitor se va discuta despre „deschiderea ușii pentru dialogul cu comunitatea internațională.”

Reamintim că marți, 28 decembrie, s-a încheiat doliul de 11 zile, prin care Coreea de Nord a comemorat 10 ani de la moartea fostului lider Kim Jong-il. Populația a fost obligată să țină doliu și să respecte niște reguli foarte dure.

Începând din 17 decembrie, oamenii nu au mai avut voie să consume alcool, să râdă și să desfășoare activități de agrement. De asemenea, cetățenii nu au avut dreptul să își cumpere  mâncare în ziua aniversară, relatează Radio Free Asia (RFA). Mai mult, cei care nu au respectat regulile au fost arestați și tratați ca niște „criminali ideologici.” De asemenea, dacă o persoană din familie a murit în perioada de doliu, trupul a putut fi scos doar după încheierea celor 11 zile.

Criza de alimente din Coreea de Nord nu reprezintă o noutate, iar din cauza pandemiei de COVID-19 situația s-a agravat. Majoritatea oamenilor au fost puși la încercare în cele 11 zile de doliu, iar cetățenii sunt de părere că „cei vii sunt nevoiți să-l plângă până la moarte” pe fostul lider Kim Jong-il.

Doliu de 11 zile în Coreea de Nord