Sursa foto: Facebook/ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale obținute de către companiile din energie, începand negocierile privind stabilirea viitoarelor decizii în scopul rezolvării crizei energiei, potrivit digi24.ro.

În urma finalizării discuțiilor, nu este exclusă o plafonare a preţului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit vineri la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse luna aceasta pentru a menține sub control creşterea preţurilor la energie. Creșterea prețurilor la electricitate a determinat atingerea unui nivel record al inflaţiei, existând pericolul apariției recesiunii.

Aceste măsuri constau în recuperarea a unei părţi a ”superprofiturilor” producătorilor de energie şi redistribuirii acestora către consumatori, dar şi într-o reducere a cererii de electricitate la orele de vârf

 Din pachetul de măsuri face parte introducerea unei taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili. Taxarea  se va aplica în 2022 şi în 2023, fiind aplicată și o taxă pe veniturile excesive obţinute ca urmare a creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine. De asemenea, o altă măsură vizează şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor în care se înregistrează prețuri maxime ale curentului electric.

După finalizarea acordului, statele membre UE au început discuţiile privind viitoarele decizii pe care Uniunea Europeană ar urma să le ia pentru a menţine sub control creşterea preţului energiei. Multe state sunt în favoarea unei plafonări a preţului la gazele naturale, în timp ce altele, în special Germania, se opun. „Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar, pentru a găsi o soluţie în vederea sprijinirii cetăţenilor în această criză energetică, trebuie să plafonăm preţul gazelor naturale”, a afirmat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic.

Companiile energetice europene au nevoie de cel puţin 1.500 de miliarde de euro pentru a acoperi costul expunerii lor la creşterea preţurilor gazelor, a estimat grupul energetic norvegian Equinor, a cărei analiză nu include şi firmele din Marea Britanie. Firmele de utilităţi vând adesea energie în avans, pentru a-şi asigura un anumit preţ, dar trebuie să menţină un depozit ”de marjă minimă”, în caz de neplată înainte de a furniza energie. Acest lucru s-a extins odată cu creşterea preţurilor energiei, declanşată în principal de reducerea livrărilor de gaze către Europa, lăsând firmele să facă eforturi să găsească numerar.

Nouă garnituri de tren din București, oprite de la funcţionare din cauza mizeriei descoperite de către comisarii ANPC