Turcia își va consolida prezența militară în Ciprul de Nord

Se va ajunge la o cursă a înarmării pe insulă

Turcia este pregătită să își întărească prezența militară în Ciprul de Nord, informează Middle East Monitor.

Aceasta intenționează să livreze mai multe arme părţii de nord a insulei, aflată sub controlul ciprioţilor turci. Decizia vine ca răspuns la ridicarea unui embargo asupra armelor americane pentru Republica Cipru.

Ankara a criticat dur decizia SUA de a ridica acest embargo

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat ridicarea embargoului drept „inexplicabilă din punct de vedere al conținutului și al momentului”.

El a declarat că decizia „amenință pacea și stabilitatea în estul Mediteranei”. Se va ajunge la o cursă a înarmării pe insulă, a mai avertizat liderul de la Ankara.

„Vom sta deoparte? Nu putem”, a declarat președintele, precizând că forțele turce de pe insulă sunt deja formate din 40.000 de soldați, care vor fi întărite cu arme terestre, navale și aeriene, precum și cu muniții și vehicule.

„Toată lumea trebuie să știe că acest ultim pas nu va rămâne fără răspuns și că vor fi luate toate măsurile de precauție pentru securitatea ciprioților turci”.

Turcia și insula Cipru: o problemă veche

Insula este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul.

Republica Turcă a Ciprului de Nord, autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara. Sudul, cu populaţie greacă, face parte din Uniunea Europeană.

Numeroase încercări de-a lungul anilor de a unifica insula au eşuat. În ultimii ani, Ciprul de Nord şi Turcia s-au pronunţat pentru o soluţie cu două state la problema insulei Cipru.

La jumătatea acestei luni, Washingtonul a anunţat că Republica Cipru va putea achiziţiona arme din SUA fără restricţii, pentru prima dată începând din 1987. Departamentul de Stat american a anunţat că sunt îndeplinite condiţiile pentru ridicarea embargoului.

Acest embargo fusese introdus în încercarea de a convinge părţile implicate să găsească o soluţie diplomatică la problema statutului insulei Cipru.

Citește și Cocktail de droguri în corpul unui șofer din Capitală