China ia fața Statelor Unite ale Americii. „Mecca” investițiilor globale

Investițiile străine directe globale au scăzut în 2020, cu 42%, potrivit raportului UNCTAD

China reușește să depășească Statele Unite ale Americii, din punct de vedere al investițiilor străine directe, relatează BBC, potrivit unor cifre anunțate de ONU.

China a avut înregistrări de 163 miliarde de dolari, în timp ce SUA de numai 134 miliarde de dolari

Investițiile globale din Statele Unite ale Americii au scăzut la jumătate anul trecut, în administrația Trump, ceea ce a dus la la pierderea locului întâi, devenit tradiție pentru SUA. Noul „copil teribil” al investițiilor mondiale a devenit, astfel, China, a cărei influență este în creștere în acest moment, în contextul economiei din lume.

China a avut intrări de 163 miliarde de dolari în cursul anului trecut, în timp ce SUA a reușit să atragă numai 134 milarde de dolari, s-a comunicat la Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), comparativ cu anul 2019 când Statele Unite ale Americii înregistrau 251 miliarde dolari în investiții străine noi, iar China numai 140 miliarde de dolari. Situația anului 2020 a dus la creșterea produsului intern brut chinez, cu 2,3%.

Tot potrivit UNCTAD, investițiile străine directe, la nivel global, au scăzut în 2020 cu 42%, pe fondul pandemiei de Covid-19 care a făcut ca toată planeta să stea în loc.

Cu toate astea, SUA deține încă monopolul, atunci când vorbim despre investiții străine totale.

De-a lungul administrației conduse de Donald Trump, s-a mers pe încurajarea companiilor americane să renunțe la colaborările cu statul chinez și să-și concentreze capitalul pe operațiuni desfășurate în Statele Unite ale Americii. În plus, Trump i-a amenințat pe investitorii chinezi că vor fi supuși controalelor, în cazul în care vor decide să investească în SUA. Fostul președinte și-a motivat decizia cu implementarea normelor de securitate națională.

Rămâne de văzut cum va gestiona noua administrație americană situația și dacă Statele Unite ale Americii vor reuși să-și recapete gloria de odinioară.

Citește și: Biden întoarce din drum „relaxările” lui Trump