Petre Roman și Ion Iliescu

PETRE ROMAN obișnuia să fie cineva în politica românească. Cel puțin pe timpuri. Om al Revoluției, mâna dreaptă a lui Ion Iliescu până la un punct când s-a hotărât c-ar fi de bun augur să-și despartă drumul de acesta și să se lanseze solo în politică, exact ca Delia care la un moment dat a părăsit N&D, lăsându-l pe Nick de izbeliște. I-a mers bine cât i-a mers, până ce i-a suflat Traian Băsescu și partidul și șefia, ca după aia să nu mai auzim de Roman în alt context decât cel al divorțului său și al relației cu o femeie mult mai tânără. E și asta o formă de reclamă până la urmă.

Mai nou, Petre Roman pare să-și dorească revenirea în politică. S-a ocupat de asta punând umărul la treabă în partiduțul lui Ilan Laufer. Și cum pentru a reveni în politică nu e nevoie doar de o adeziune, ci și de câteva păreri „competente” care să le dovedească viitorilor votanți că încă „le ai”, Petre Roman ne vorbește despre trecutul fără glorie al țării, despre trenuri pierdute și despre șansa ratată de a fi locomotivă.

„Doresc ca, la moment aniversar, să aduc un omagiu unui om extraordinar, o mare personalitate a lumii – preşedintele François Mitterand. În 24 mai 1984, fiind preşedinte al Consiliului European, era proaspăt ales preşedinte al Franţei, în faţa Parlamentului European el face o declaraţie – astăzi document de bază – în care spune: „Numeroşi sunt aceia mai tineri care au conceput cu toată ambiţia o Europă la dimensiuni care ordonează istoria şi servesc prin aceasta unui interes just, unui interes drept al popoarelor europene. Ei sunt lucrătorii unei imense întreprinderi care va schimba în mod radical datele politice şi ale geopolitici internaţionale. Fie ca ei să continue să se unească în jurul acestui proiect şi pentru acest simplu motiv viaţa lor publică va fi justificată. Ei vor remodela planeta”. Dar tot în acest discurs, acest vizionar excepţional mai adaugă: „Tentaţia protecţionistă va mai câştiga teren. Şi atunci când Europa se va trezi, ea va fi pierdut bătălia care comandă toate celelalte bătălii”. Noi suntem în acest moment în această situaţie, în care ne întrebăm dacă nu cumva Europa, adică Uniunea Europeană, n-a pierdut deja o bătălie – cea pentru combaterea coronavirusului. Însă marea întrebare este dacă va reuşi în bătălia pentru a menţine Europa unită, aşa cum vizionarii aceştia din 1950, 1984 au avut uriaşa capacitate de a o întrevedea. Aceasta este marea întrebare la 70 de ani de la momentul lansării Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului”, a declarat Petre Roman.

Petre Roman spune că România ar fi putut să fie un fel de locomotivă a Europei, dar a pierdut „trenul”

„În aceşti 30 de ani de politică nu am reuşit să fim niciodată – România şi românii – în locomotiva Uniunii Europene. Totdeauna am fost într-un vagon, mai degrabă vagonul de la coadă. Ambiţia mea, entuziasmul meu, toată energia mea, tot suflul meu a fost pe ideea ca România să fie într-un proiect, două, câte se poate, să fim şi noi în locomotiva Uniunii Europene. Deocamdată, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Noi am pierdut în politica românească multe etape, am stins, am ratat etape prin care România ar fi putut să fie în altă parte decât este acum. Dar vreau să subliniez că încrederea mea rămâne sută la sută pentru proiectul european”, a mai spus Petre Roman.

Citește și: Năstase, invidios pe Kovesi: Eu am o plângere la CEDO de 6 ani

#News