Unde este limita dintre BOR și Stat

Separația puterilor în stat pare o noțiune abstractă pentru unii, astfel că, în secolul 21, Biserica are încă o mare putere asupra tuturor, fie că vorbim de simpli credincioși sau de autorități.

 În luna octombrie, pe fondul nemulțumirilor cu privire la interzicerea participării la pelerinaje, Sf. Parascheva și Sf. Dimitrie, a persoanelor care nu aveau domiciliu în localitățile unde se desfășurau acestea, mai marele Bisericii Ortodoxe Române, ÎPF Daniel a avut o „cuvântare”, ce a sunat amenințător la acel moment. Și care făcea o trimitere spre toamna lui 1989, când „autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște”, iar ce a urmat, știm cu toții. Căderea regimului comunist, chiar de Crăciun. Declarațiile Patriarhului Daniel erau făcute în contextul în care fostul premier, Ludovic Orban, anunțase că pelerinajul nu putea să aibă loc. 

„În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale și astfel patriarhul Teoctist, vrednic de pomenire, a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, la Palatul Patriarhiei, a fost înființat centru de radio al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din Diaspora. Prin aceasta vedem că Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Fraților, nu vă lăsați păcăliți, Dumnezeu nu se lasă batjocorit, iar dreptatea sa se arată atunci când el dorește îndreptarea oamenilor”, spunea Patriarhul Daniel, în octombrie.

În contextul pandemic, cu stări de alertă, cu felurite restricții, mai mult sau mai puțin acceptate de populație, mesajul transmis de Patriarh, am putea spune că, a fost un îndemn la „nesupunere”, la nerespectarea măsurilor.

Reamintim că deși erau restricții, persoane din afara Iașiului și Capitalei, au putut totuși participa la acele pelerinaje. Mai mult, în cazul celui de la Peștera Sf. Andrei, din județul Constanța, ÎPS Teodosie a chemat credincioșii din toată țara, deși zona era în carantină, și existau restricții de liberă circulație a populație.

În fond, nu au fost interzise pelerinajele, ci doar restricționat accesul la ele, din motive medicale, nu ce țin de credința poporului.

De altfel, după mesajul lui ÎPF Daniel, istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a scos la iveală un document prin care se arată faptul că Patriarhia Română îl felicita pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, în 19 decembrie 1989. Aceste documente contrazic discursul Patriarhului Daniel, cel care spunea că regimul comunist a căzut în urma faptului că „l-au batjocorit pe Dumnezeu”.

Citește și: BOR, „lovitură la temelie” din partea unui istoric

#News