Cinci urşi din judeţul Argeş, monitorizaţi GPS

Animalele coboară frecvent în localităţi.

Fundaţia Conservation Carpathia anunţă, luni, derularea unui proiect pilot de cercetare pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire a conflictelor dintre urşi şi comunităţile din zona Carpaţilor Meridionali. Proiectul presupune studierea şi înţelegerea comportamentelor urşilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS, potrivit g4media.ro.

Fundaţia Conservation Carpathia va captura cinci urşi care coboară frecvent în preajma unor localităţi, le va monta colare GPS şi-i va elibera imediat. Colarele au un soft integrat care permite configurarea diverselor informaţii virtuale digitale, cum ar fi conturul extern al localităţilor.

„În momentul în care un urs cu colar se apropie din nou de localităţi sistemul trimite o alertă echipei de intervenţie rapidă să poată interveni în cel mai scurt timp. Proiectul îşi propune să studieze comportamentul urşilor care se apropie de sat în căutare de hrană, să elimine cauzele care-I atrag, şi să găsească soluţii pentru reducerea conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice”, a transmis, luni, organizaţia

Colarele GPS sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme la comandă, acestea se vor elibera, datele stocate pe acestea urmând a fi analizate de echipa proiectului.Asociaţia anunţă că zonele vizate sunt cele incluse în fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 22 Rucăr, 20 Stoeneşti, respectiv imediată vecinătate a comunelor Rucăr, Stoeneşti, Dragoslavele, Lereşti, Bughea de Sus, judeţul Argeş.”Proiectul se derulează în baza Ordinului de Ministru al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care aprobă prin derogare acţiunile de capturare a 5 exemplare de urs şi a autorizaţiei de mediu aferente.

Acţiunea face parte din eforturile Fundaţiei Conservation Carpathia de a găsi soluţii pentru reducerea conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice, iar finanţarea este în principal privată”, a mai transmis ONG-ul.

 ”Prevenirea conflictelor dintre urşi şi oameni ar trebui să se bazeze în primul rând pe diminuarea şi eliminarea surselor de atracţie a urşilor din vecinătatea comunităţilor umane. Cercetarea urmăreşte identificarea şi documentarea acestor surse de atracţie în zona de studiu pentru a se putea acţiona împreună cu autorităţile locale la eliminarea lor, şi ulterior verificarea eficienţei acţiunilor de eliminare a atractanţilor (deşeuri menajere sau animale, fructe neculese în livezi, animale domestice neprotejate, etc.). De asemenea, în paralel se doreşte testarea eficienţei diferitelor mijloace de prevenţie şi alungare a urşilor, respectiv a gardurilor electrice, alarmelor automate cu sunet şi sau lumini, a celor bazate pe inteligenţă artificială, eficienţa câinilor speciali gonitori sau a câinilor din rasă Ciobănesc Carpatin. Nu în ultimul rând se va analiză eficienţa creării unor zone cu surse de hrană cvasi naturală (ex.: pajişte cosită cu pomi fructiferi pădureţi în zonă mai îndepărtată de localităţi, care să reţînă urşii pentru a nu mai avansa către sat). (…) Considerăm că Uciderea aleatorie a urşilor nu este o soluţie bună pentru rezolvarea conflictelor, deoarece această vizează de multe ori exemplarele găsite în habitatele naturale în păduri şi care poate nu crează probleme comunităţilor”, explică Mihai Zotta, Director Conservare, Fundaţia Conservation Carpathia. Studiul se efectuează în perioada noiembrie 2022–decembrie 2024, iar concluziile vor fi trimise autorităţilor de mediu, autorităţilor locale şi altor factori interesaţi.

Stațiunile turistice din România, în atenția ANPC