Discursul voalat, dar amenințător, pe care l-a avut ÎPF Daniel, Patriarhul României, la slujba de Sf. Dimitrie, a părut de speriat, poate, pentru oamenii de rând. Însă istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a scos la iveală un document prin care se arată faptul că Patriarhia Română îl felicita pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, în 19 decembrie 1989. Aceste documente contrazic discursul Patriarhului Daniel, cel care spunea că regimul comunist a căzut în urma faptului că „l-au batjocorit pe Dumnezeu”.

„Astăzi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a lansat la adresa autoritatilor o, cum să îi spun, amenințare cu revoluția cred.

Leagă dânsul, în spirit bisericesc desigur, niște evenimente din care rezultă că regimul comunist a căzut și datorită divinității, jignite de interdicția impusă în toamna lui 1989 de a venera moaștele Sfântului Dimitrie. Paralela este în mod evident menită ca un mesaj pentru Guvern, cunoscute fiind disputele din ultima vreme pe tema pelerinajelor. Nu am nicio problemă cu modul în care Patriarhul BOR își gestionează instituția și nici cu modul în care interpretează evenimentele istorice. Dacă el spune că regimul comunist a căzut din pricina moaștelor Sfântului Dimitrie e opinia dânsului. Am însă o nedumerire. Dacă așa stau lucrurile și BOR a fost de partea revoluționarilor din 1989 (așa se înțelege) cum explică domnia sa mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara? Dacă revoluția a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să o înăbușe? E doar o întrebare pentru că in opinia mea ceva nu se leagă în logica discursului de astăzi”, a scris istoricul Mădălin Hodor, pe Facebook.

Telegrama de felicitare (Mădălin Hodor,

„Actualul patriarh nu era, în 1989, înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar era unul dintre cei mai importanţi membri ai celebrului grup de reflecţie care l-a întors pe Patriarhul Teoctist din autoexilul din 1989. Ştiu povestea documentului. Este din 23 decembrie 1989, a şi fost publicat la un moment dat, în care apare Ciubotea, cu nume de cod”, a declarat Mădălin Hodor, citat de adevărul.ro,

Citește și: Patriarhul Daniel și duhul din raclă al Sfântului Dimitrie. Năzuințe și blesteme

#News