Sursa foto: Wikipedia/Blanche Monnier
Sursa foto: Wikipedia/Blanche Monnier

Blanche s-a născut în Franța, pe 1 martie 1849, într-o familie de burghezi. În 1876, când tânăra aristocrată împlinise vârsta de 25 de ani, s-a îndrăgostit de un avocat.

Fata era renumită pentru frumusețea ei și pentru fermitatea deciziilor.

Dragostea fetei: un avocat prea sărac și mult mai bătrân decât ea

Bărbatul, mult mai vârstnic, locuia în apropiere și a cerut-o în căsătorie.

Decizia îndrăgostiților a nemulțumit-o, însă, pe mama tinerei. Prin urmare, doamna Monnier a insistat că fiica ei nu va deveni soția unui ”avocat falit”.

Doamna Monnier s-a opus vehement vitoarei căsătorii, încercând să o determine pe Blanche să se răzgândească.

Sursa foto: Wikipedia/Blanche Monnier

O dispariție cel puțin ciudată

În ciuda insistențelor mamei, tânăra nu a cedat. Discuțiile aprinse din familie au culminat cu dispariția bruscă a tinerei femei.

Deși prietenii au căutat-o în tot Parisul, Blanche s-a dovedit imposibil de găsit.

În acest moment, persoanele apropiate au observat că familia a început să poarte doliu, atât mama, cât fratele lui Blanche jelind-o pe fată.

Totuși, după perioada de doliu, familia a continuat să își trăiască viața, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Anii au trecut, povestea tinerei dispărute a fost uitată, iar avocatul a murit. Până la apariția unei scrisori: ”O fată bătrână este închisă în casa doamnei Monnier. Trăiește în propria ei murdărie”

Soarta lui Blanche a rămas un mister, dar lumea a încetat să își mai pună întrebări în legătură cu ciudata dispariție.

Cu toate acestea, în anul 1901, procurorul general al Parisului a primit un bilet anonim ciudat, cu următorul conținut:

Domnule Procuror General, am onoarea să vă informez în legătură cu o chestiune extrem de serioasă. Este vorba despre o fată bătrână închisă în casa doamnei Monnier. Această ființă este pe jumătate moartă de foame și a trăit în mizerie în ultimii 25 de ani, cu alte cuvinte, în propria ei murdărie”.

Cazul a reprezentat un adevărat șoc pentru poliție, oamenii necrezând, într-o primă instanță, că mama fetei ar fi capabilă de un astfel de gest.

Polițiștii au fost nevoiți să facă apel la forță pentru a intra în imobil. Descoperirea a venit cu un nou șoc

A fost alertată poliția, iar oamenii legii din Paris au intrat cu forța în casa doamnei Monnier, o adevărată aristocrată cunoscută în tot Parisul.

Aici, au descoperit o cameră întunecată, deosebit de mică și foarte urât mirositoare.

În acea cameră, situată la etajul al doilea, polițiștii au descoperit-o pe Blanche Monnier.

Sursa foto: Wikipedia/Blanche Monnier

Blanche avea 50 de ani când a fost descoperită. Femeia cântărea 23 de kilograme, era acoperită de fecale, resturi de mâncare și gândaci

Descoperirea a dus la arestul mamei. Cândva o frumusețe răpitoare, Blanche era subnutrită grav, nu mai cunoștea lumina soarelui sau contactul uman.

Femeia a fost descrisă de polițiști ca fiind un ”biet animal speriat”.

Femeia, demnă de milă, zăcea complet goală pe o saltea de paie putrezite. În jurul ei se formase un soi de crustă alcătuită din excremente, rămășițe de carne, legume, pește și pâine mucegăită… Am văzut și cochilii de scoici și gândaci care umblau pe patul domnișoarei Monnier. Aerul era irespirabil, iar mirosul emanat de cameră era atât de fetid, încât ne-a fost imposibil să rămânem și să ne continuăm investigația”, au scris polițiștii în raportul întocmit.

Un articol din New York Times publicat pe 9 iunie 1901, relata:

Timpul trecea, iar Blanche nu mai era tânără. Avocatul pe care l-a iubit atât de mult a murit în 1885. În tot acest timp, fata a fost închisă în acea cameră, singuratică, hrănită cu resturi de la masa mamei sale; asta, atunci când primea mâncare. Singurii ei tovarăși erau șobolanii care se adunau ca să mănânce crusta întărită de pe podea. Nicio rază de lumină nu pătrundea în temniță și putem doar să ne imaginăm suferințele acestei fete”.

Găsit vinovat pentru complot, fratele lui Blanche, Marcel, a fost condamnat la 15 luni de închisoare.

Totuși, a fost eliberat, în urma unei declarații conform căreia fata ar fi fost cea care a ales să se izoleze.

Sursa foto: Wikipedia/Blanche Monnier

Blanche Monnier a ajuns într-un spital de psihiatrie

Autorul biletului care a salvat-o pe Blanche nu a fost descoperit niciodată. La vremea respectivă, multe voci au insistat că autorul nu este altul decât Marcel, fratele fetei.

În vârstă de 50 de ani, bolnavă și fără posibilitatea de a fi integrată social, Blanche a fost internată într-un spital de psihiatrie de unde nu a mai ieșit niciodată.

Blanche Monnier, în vârstă de 64 de ani, a murit în 1913, într-un sanatoriu din Bois.