Wikipedia: Bernhard Keil - Young Girl Sleeping
Wikipedia: Bernhard Keil - Young Girl Sleeping

Ellen s-a născut pe 15 mai 1859, într-o familie cu 12 copii, fetiţa fiind al 10-lea copil al familiei.

Familia ei locuia într-un mic sat britanic, situat între Oxford și Buckinghamshire, cunoscut sub numele de Turville.

Tatăl ei, pe nume William Sadler, era fermier, dar a murit într-un accident. Mama, Anne Sandler, s-a recăsătorit cu Thomas Frewen, un muncitor din fabrică care și-a tratat copiii la fel ca pe ai lui.

Până la vârsta de 11 ani, fetiţa nu a prezentat nicio problemă de sănătate

Pe 29 martie, Ellen s-a culcat, împreună cu restul fraților săi, dar nu s-a trezit a doua zi dimineață. La început, toată lumea a crezut că a murit, dar copila prezenta puls.

Medicii locali au analizat situația, dar nimeni nu reuşit să spună ce anume a provocat această stare. Timpul a trecut, iar experți din toată țara au venit să o analizeze pe Ellen.

Pe măsură ce se știa despre Ellen, oamenii veneau la ea, plătind sume considerabilde bani pentru a fi lăsaţi să o vadă dormind

Mulţi oameni au insistat să încerce să o trezească. Toată lumea a venit cu diferite tipuri de alarme, invenții și tehnici, dar niciuna nu a funcționat.

The Times a publicat un articol, mai târziu în acel an, despre cazul lui Ellen în care a afirmat:

Unul dintre cele mai incredibile și inexplicabile fenomene fiziologice care au fost întâlnite vreodată” (The Times 1871)

Fetiţa adormită a devenit populară, atrăgând chiar și oameni de peste ocean

Pe lângă donarea de bani, vizitatorii plăteau sume substanțiale pentru șuvițele din părul lui Ellen. Întrucât familia era mare și veniturile instabile, mama sa a acceptat aceste sume de bani, averea familiei devenind una impresionantă.

Acest lucru a dus la investigații federale, deoarece poliția locală a crezut că făceau bani, în mod ilegal, bazându-se pe o înşelătorie.

Principala întrebare a vizitatorilor: Cum supravieţuia fata, după luni de zile în care nu a mâncat şi nu a băut nimic?

Mama ei o hrănea cu terci, lapte și vin cu zahăr cu ajutorul unui ceainic mic. După un an, fetei i s-a blocat maxilarul și atunci mama a început să o hrănească prin colţul gurii.

Din păcate, în 1880, mama ei, Anne, a murit din cauza unui atac de cord neașteptat. Pe baza a ceea ce au declarat medicii, stresul constant și problemele mentale au dus la decesul acesteia.

La 5 luni de la moartea mamei sale, Ellen s-a trezit. Somnul ei a durat 9 ani

Fetiţa a adormit la vârsta de 11 ani și s-a trezit având 21 de ani. A doua zi (1 ianuarie 1881) ziarele au luat-o razna. Toată lumea știa că fata adormită din Turville s-a trezit, deși oamenii renunțaseră la speranță.

Când s-a trezit, a fost înconjurată de frații ei și a primit vestea tristă că ambii părinți au murit. Deşi avea 21 de ani, Ellen vorbea şi se comporta ca un copil de 11 ani.

Majoritatea banilor strânși în timpul somnului fuseseră cheltuiți, iar Ellen a fost nevoită să-și câștige existența făcând coliere de mărgele. Câțiva ani mai târziu, s-a căsătorit cu un fermier din Reading și a născut șase copii.

În 1901, Ellen a murit, fără să fie stabilite cauzele decesului.

Posibile explicaţii medicale

Deşi au analizat cazul, medicii nu au înțeles tipul de boală care a provocat acest somn. Termenul pe care specialiştii l-ar folosi astăzi pentru a descrie această condiţie este narcolepsie.

Narcolepsia este o afecțiune rară a creierului care face ca o persoană să adoarmă brusc, pentru perioade lungi de timp. Acest lucru duce, de asemenea, la o paralizie de somn, ceea ce înseamnă că persoana nu se poate trezi.

Narcolepsia este cauzată de o lipsă de orexină, care este o hipocretină chimică a creierului care ne ajută să ne trezim din somn și să rămânem trezi în timpul zilei.

Majoritatea informațiilor din acest articol a fost preluate din cartea „The Sleeping Girl of Turville” scrisă de Ronald Cohn Jesse Russell.