Bătrânii, pradă sigură pentru „șmecherașii” de ocazie

Am putea să le explicăm mai des bătrânilor de ce aproape niciun străin nu le va căuta compania dezinteresat. Sună trist, știu. Însă e purul adevăr

Foto: Pixabay.com

Când am auzit pentru prima oară despre cazurile în care bătrânii sunt înșelați de diverși indivizi prin… diferite metode, mai mult sau mai puțin inventive, n-am putut să mă abțin să nu gândesc următoarele: „Cât de inconștienți trebuie să fie bătrânii, ca să pice în număr atât de mare în plasele netrebnicilor?”. Cumva, nu-mi venea să cred că un om care are atâta experiență de viață și le-a văzut pe toate, poate să se lase păcălit de o schemă atât de ușor de ghicit.

Gândindu-mă mai bine, am început să-mi pun întrebarea dacă eu, atunci când am să ajung la vârsta seniorilor de astăzi, voi putea fi păcălită. Primul instinct a fost să zic că nu. Apoi am realizat că, atunci când am să fiu eu bătrână, cei care ar putea să încerce să mă înșele vor aparține altei generații. Cu alte cuvinte, alte metode, adaptate acelui an, an căruia eu nu îi voi mai aparține, din punct de vedere al generației.

Cam asta pățesc acum și bătrânii zilelor noastre. Nu se pot adapta noilor metode pentru că noile metode nu aparțin generației lor. Astfel, urmând această logică, oricare dintre tinerii de astăzi care nu înțelege cum de e posibil ca un bătrân să fie înșelat cu astfel de șiretlicuri ieftine, riscă să pățească ceva similar, pe viitor, la bătrânețe.

Și-ar mai fi un factor demn de luat în seamă. Bătrânii sunt, în marea lor majoritate, singuri. Cu toate că, cel puțin teoretic, nu sunt, în realitate, copiii și nepoții rareori au timp de ei. Cei tineri sunt mereu ocupați, de vreme ce bătrânii au mult timp la dispoziție. Așadar, orice străin le va atrage atenția cu ceva, va avea mari șanse să fie ascultat și chiar poftit în casă.

Ce putem noi, tinerii, să facem? În primul rând să nu ne neglijăm bătrânii, astfel încât ei să ajungă să caute atenția în altă parte, ca pe urmă să devină victime sigure ale celor care vor profita de pe urma singurătății lor. Și, desigur, am putea să le explicăm mai des de ce aproape niciun străin nu le va căuta compania dezinteresat. Sună trist, știu. Însă e purul adevăr.

Citește și editorialul: Cum își fură șoferii căciulile unii altora