preluare Digi 24

Testele pentru depistarea Covid, atât de cerute de unii, încă de anul trecut, sunt blamate acum. Și nu de oamenii de rând, care nu au putere de decizie, ci de cei de la vârful politicii românești. Mai mult, deși acestea nu sunt obligatorii, dar gratuite, cel puțin la nivelul sistemului de învățământ, există părinți care au optat nu doar să nu facă testele, pentru că așa le cere Diana Șoșoacă, pe toate canalele de comunicare posibile, ci să le vândă. Iar site-urile specializate în vânzări sunt pline de astfel de anunțuri, chiar din pre-ziua în care, cei mai mulți dintre copii și elevi ar trebui să fie testați, la domiciliu.

Nu știu dacă e vorba doar de ignoranță, de cunoaștere sau de sărăcie, dar ceea ce se întâmplă este strigător la cer.   

Cu toate probleme pe care profesori sau părinți, cei direct implicați în testarea copiilor și elevilor, de la kit-urile venite pe componente, ce au necesitat asamblare în stilul Ikea, la neîndemânarea unora în a folosi aceste teste, folosirea lor este importantă, căci poate să ajute comunitățile, într-un mod activ. Până la urmă, chiar și cei vaccinați pot fi testați pozitiv, dar măcar putem să îi izolăm, de restul comunității, mai mult, să luăm măsuri punctual.

Într-o postare făcută duminică seară, pe unul dintre conturile sale de socializare, Diana Șoșoacă le cerea părinților care o urmăresc pe social media să refuze testarea  acasă, subliniind că aceasta este o formă de control al părinților, dar și al copiilor. „Nu faceți niciun test, nu există nicio bază legală. Este cea mai mare prostie și cea mai mare bătaie de joc pe care o fac. Să vă dea vouă tste acasă, ca să le faceți copiilor. De ce? Pentru că părinții își educă copiii prin fapte. Yung spunea că un copil este educat, nu prin vorbe, ci prin fapte, prin a urma exemplul părinților săi”, afirmă Diana Șoșoacă

Mai mult, aceasta pare că nu înțelege ideea de prevenție, dar induce ideea cum că părinții ce își testează copiii se umilesc, ba chiar le-a induce acestora o serie de idei, care mai de care de deplasate: că sunt bolnavi, că trebuie să le fie frică, că sunt sclavi, că nu te poți duce la școală și că trebuie să ai un sentiment de vinovăție dacă ești sănătos, că trebuie să demonstrezi că meriți să mergi la școală doar dacă nu cumva nu ai vreun virus.

Citește și: Diana Șoșoacă rămâne de neclintit