Lucrările artiștilor Goya și Dali, expuse la Castelul Cantacuzino din Bușteni

Vizitatorii vor admira peste 100 de lucrări de gravură și litografii semnate de Francisco de Goya și Salvador Dali.

Cea mai mare expoziție din România dedicată artiștilor Goya și Dali va fi organizată la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Ea va fi deschisă publicului în perioada 4 noiembrie – 26 februarie, biletele putând fi cumpărate direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate, potrivit ziare.com.

Expoziția este dedicată celor doi artiști spanioli renumiți, vizitatorii putând admira peste 100 de lucrări de gravură și litografii semnate de Francisco de Goya, respectiv Salvador Dali, din colecția de artă europeană privată a avocatului George Șerban.

Proiectul expozițional “Goya & Dali. Controversials” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole diferite, prezentand satira celor doi artiști la adresa societății. Expoziția se concentrează în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri, intitulată “Los Caprichos” , realizată prima dată de Goya spre finalul secolului XVIII, fiind reluată de Salvador Dali în secolul XX.

Vor fi expuse 32 dintre “Capriciile” lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali.

Printre lucrările Goya se numără “Somnul rațiunii naște monștri”. În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira și gravuri din seria completă “Tauromaquia”, ce prezintă luptele spaniole cu tauri în viziunea lui Goya, dar și o parte din ciclul “Dezastrele războiului”, ce cuprinde mărturii ale aceluiași artist, care a fost martor la invazia napoleoniană din Spania și la revoltele conaționalilor săi, alături de câteva litografii realizate după operele celebre ale pictorului Salvador Dali. Castelul Cantacuzino din Bușteni, unde este organizată expoziția, a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit “Nababu’”. Castelul a servit drept locuință de vară pentru familia nobilului, fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă

. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.Dalí este entuziasmat de mișcarea suprarealistă, în care vede posibilitatea manifestării imaginației sale exuberante unită cu o virtuozitate tehnică a desenului și culorii. Din cauza comportamentului său, în 1934 este exclus din grupul artiștilor suprarealiști, ceea ce nu-l împiedică să se considere singurul artist capabil de a capta „formele suprareale”. Ca alternativă la „automatismul psihic” preconizat de Breton, Salvador Dalí recurge la propriul său stil ca „metodă paranoico-critică”, pe care o definește drept „o metodă spontană a cunoașterii iraționale care constă în interpretarea critică a reveriilor delirante”. Astfel, imaginile pe care pictorul încearcă să le fixeze pe pânză derivă din agitația tulbure a inconștientului (paranoia) și reușesc a căpăta formă numai datorită raționalizării delirului (momentul critic).

Atenție la ofertele de Black Friday