Patru asociaţii de elevi – Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu noile măsuri anunţate de autorităţi privind redeschiderea şcolilor, în 14 septembrie, şi spun că decizia închiderii unităţilor acolo unde media ultimelor zile este de trei sau mai multe cazuri la mia de locuitori îi va pune în pericol pe elevi şi pe personalul unităţilor de învăţământ.

„Preşedintele Iohannis a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creşterii numărului de cazuri, va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Concret, şcolile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori. Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii şi tot personalul unităţilor de învăţământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeşte în comunitate”, se arată în comunicat.

Reluarea cursurilor, dar nu oricum

Totodată, conform unui sondaj online realizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), pe un eșantion de 13.000 de elevi, majoritatea acestora își doresc să revină pe băncile școlilor. „40,8% din respondenți preferă reluarea cursurilor în format fizic, respectând măsurile de siguranță impuse de autorități, iar 30,3% apreciază practicarea sistemului hibrid – disciplinele de profil să fie studiate în format fizic și celelalte online. Nu în ultimul rând, un procent de 15,5% declară că își doresc reluarea cursurilor exclusiv online, iar restul preferă sistemul hibrid în forma împărțirii claselor în grupe și alternarea orelor online și fizice”, au transmis cei de la CNE.

Președintele Iohannis a transmis miercuri, că școala va funcționa după trei scenarii: verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile; galben –  între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus; roşu –  unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.

Mai mult, în cadrul scenariului verde, elevii sunt obligați să vină la școală, conform ministrului Educației, Monica Anisie.

Citește și: Iohannis anunță trei scenarii pentru începerea școlii

#News