Venitul universal de bază, testat în Marea Britanie

30 de persoane vor primi lunar, timp de doi ani,1.600 de lire, fiind supravegheate pentru a vedea efectele asupra vieții lor.

Anglia va testa pentru prima dată venitul universal de bază în valoare de 1.600 de lire/ lună, 30 de persoane primind  lunar suma de bani timp de doi ani. Acestea vor fi supravegheate pentru a vedea efectele asupra vieții lor, potrivit stiripesurse.ro.

Două orașe din Anglia au fost desemnate pentru acest program pilot respectiv Jarrow, situat în nord-estul Angliei, și East Finchley, situat în nord.

„Este o sumă substanțială. Venitul universal de bază acoperă, de obicei, nevoile de bază ale oamenilor, dar vrem să vedem ce efect are această sumă necondiționată asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor, indiferent dacă aceștia aleg să lucreze sau nu”, a afirmat directorul organizației Autonomy, Will Stronge.„Societatea noastră va avea nevoie de o formă de venit de bază în anii următori, având în vedere schimbările climatice, perturbările tehnologice și tranziția industrială care ne așteaptă. Acesta este motivul pentru care construirea bazei de dovezi și implicarea publicului acum este atât de importantă, astfel încât terenul să fie bine pregătit pentru punerea în aplicare la nivel național”, a mai adăugat Will Stronge. Sustinătorii cred că venitul universal de bază (UBI) poate asigura un nivel de siguranță economică, fiind considerat ca o posibilă rezolvare la nesiguranța de pe piața muncii, în timp ce alții susțin că este costisitor și că ajutorul ar trebui să fie direcționat.

Acum un an, Andy Burnham, primarul din Greater Macnhester, a afirmat că venitul universal de bază este o idee „căreia i-a sosit timpul”, în timp ce se referea la criza costului vieții.

Alte astfel de proiecte sunt în curs de desfășurare și în alte state. În Țara Galilor, guvernul desfășoară un program prin care plătește 1.600 de lire sterline pe lună, timp de doi ani, tinerilor care părăsesc sistemul de îngrijire. Guvernul a transmis că va prezenta un raport cu privire la rezultate după ce se va încheia procesul de testare.

În anul 2020, peste 170 de parlamentari au solicitat guvernului să instituie un venit de bază universal pentru a „oferi tuturor sprijinul financiar de care au nevoie pentru a se întreține pe ei și familiile lor” în timpul pandemiei de COVID. „Sperăm că acest plan va avea ca rezultat primul proiect pilot privind venitul de bază din Anglia. Nimeni nu ar trebui să se confrunte vreodată cu sărăcia, fiind nevoit să aleagă între încălzire și mâncare, într-una dintre cele mai bogate țări din lume. Venitul de bază are potențialul de a simplifica sistemul de asistență socială și de a combate sărăcia în Marea Britanie”, a afirmat Cleo Goodman, co-fondator al inițiativei Basic Income Conversation.

Accident rutier soldat cu doi morți în județul Suceava