O treime din cursele aeriene europene, în pericol să fie întârziate sau anulate în această vară

Controlorii de trafic aerian au anunțat că vor declanșa greva

Controlorii de la Eurocontrol, organismul european de gestionare a traficului aerian, au anunțat că vor declanșa o grevă în perioada de vârf a verii, după ce discuțiile privind personalul, listele de personal și salariile nu au avut succes, potrivit g4media.ro.

O sursă din sector a declarat că acest lucru ar putea conduce zilnic la întârzieri sau anulări de până la 12.600 de zboruri în Europa. „În cazul unei greve în toată regula, 20 până la 30% din zboruri ar fi cel puțin întârziate”, a declarat sursa.

Potrivit normelor europene, piloții care efectuează fiecare zbor în sau deasupra Europei trebuie să prezinte un plan de zbor centrului de operațiuni al Eurocontrol. Acest plan îl validează apoi și se asigură că nu există două avioane care zboară cu același „call-sign”, un identificator unic, în regiune. Acesta acționează în calitate de „manager de rețea zonală”, asigurându-se că zborurile pot traversa frontierele și pot trece fără probleme între centrele de control al traficului aerian. De asemenea, eliberează sloturi de aterizare și de plecare pe unele aeroporturi europene.

O sursă de rang înalt din cadrul companiilor aeriene a declarat că impactul grevelor ar putea fi „masiv și extrem de perturbator”, precizând că se pare că nu există prea multe planuri de urgență pentru o grevă totală a controlorilor.

Organismul gestionează peste 96.000 de mesaje pe zi de la piloți și companii aeriene, toate acestea trebuind să fie verificate. Inconsecvențele trebuie tratate manual. Într-o scrisoare adresată managerilor, Union Syndicale Bruxelles (USB), care reprezintă funcționarii publici din UE, a declarat că printre revendicările sale se numără angajarea imediată a încă 20 de controlori. Aceasta a adăugat că organizația are un deficit de personal de 25%, adică aproximativ 40 de controlori. „Cazul nostru este legal, puternic și corect, și este în interesul agenției, al administratorului de rețea, al părților interesate (operaționale și statele membre), al publicului călător în general și al nostru ca angajați loiali ai agenției.”

Alertă de ploi și grindină în cea mai mare parte a țării