Medicul care l-a tratat pe Navalnîi a murit „subit”

Sergei Maximishin avea numai 55 de ani

Un doctor de top din spitalul rus în care opozantul Alexei Navalnîi a fost tratat imediat după otrăvirea sa vara trecută a murit, a spus spitalul joi, relatează CNN, citat de Hotnews.  Sergei Maximishin, care era medicul șef adjunct al Spitalului de Urgență din Omsk, a murit „subit” la vârsta de 55 de ani, potrivit unui comunicat al spitalului.

„Vă informăm cu regret că medicul șef adjunct pentru anestezie și resuscitare în cadrul Spitalului de urgență No.1, asistent al departamentului Universității medicale de stat din Omsk, doctor în științe medicale Maksimishin Serghei Valentinovici a încetat subit din viață”, se arară în comunciatul transmis de spitalul de urgență din Omsk.

Navalnîi a fost internat inițial în spitalul de urgență Omsk nr.1 pe 20 august, după ce i s-a făcut rău din cauza expunerii la agentul neurotoxic Noviciok în timp ce se îndrepta din Siberia spre Moscova.  Avionul a trebuit să aterizeze de urgență în Omsk.

Navalnîi a fost în cele din urmă transportat la Berlin, unde s-a recuperat timp de cinci luni. Opozantul a acuzat serviciile de securitate din Rusia și pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că l-au otrăvit.

Navalnîi, arestat și condamnat

Alexei Navalnîi a revenit în Rusia, în 17 ianuarie, și a fost reținut în aeroportul din Moscova. Navalnîi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare, marți, 2 februarie,  în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”, potrivit CNN.

După acest moment, Occidentul a reacționat, cerând eliberarea opozantului lui Putin. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi: „Reiterez solicitarea Uniunii Europene pentru eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi. Nu putem accepta acest verdict- justiția nu trebuie politizată. Protestatarii au dreptul de a manifesta pașnic și de a își face auzite opțiunile politice”, a scris Michel pe Twitter.

Citește și: Tribunalul rus a decis că Navalnîi rămâne în arest