Sursa foto: Donald Slater
Sursa foto: Donald Slater

Gheţarii din întreaga lume, inclusiv ultimii gheţari din Africa, vor dispărea inevitabil până în 2050 din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport al ONU. Ultimii gheţari de pe muntele Kilimanjaro vor dispărea, la fel ca şi gheţarii din Alpi şi din Parcul Naţional Yosemite din SUA. Raportul face proiecţii bazate pe date din satelit. Aproximativ 18.600 de gheţari au fost identificaţi în 50 de situri din patrimoniul mondial al ONU, care reprezintă aproape 10% din suprafaţa glaciară a Pământului şi includ locuri turistice renumite şi locuri sacre pentru populaţiile locale, potrivit antena3.ro.

Potrivit raportului, retragerea şi dispariţia gheţarilor reprezintă „una dintre cele mai dramatice dovezi” ale încălzirii globale

„Sperăm să ne înşelăm, dar aceasta este ştiinţa concretă. Gheţarii sunt unul dintre indicatorii valoroşi ai schimbărilor climatice, pentru că sunt vizibili. Este ceva ce putem vedea cu adevărat cum se întâmplă”, a declarat Tales Carvalho Resende, unul dintre autorii raportului, responsabil de proiect la UNESCO. Celelalte două treimi din gheţarii din siturile din patrimoniul mondial al ONU ar putea fi salvate, dar numai dacă se limitează încălzirea globală la 1.5C, spun autorii. Potrivit unui alt raport al ONU de săptămâna trecută, în prezent, lumea nu are „nicio cale credibilă” pentru atingerea acestui obiectiv. „Ceea ce este destul de inedit în istoricul istoric este rapiditatea cu care se întâmplă acest lucru. La mijlocul anilor 1900, gheţarii erau destul de stabili”, a declarat Beată Csatho, un glaciolog de la Universitatea din Buffalo, care nu a fost implicat în cercetare.”

Potrivit raportului, pierderea de gheaţă în siturile incluse în Patrimoniul Mondial ar fi putut cauza până la 4.5% din creşterea observată a nivelului global al mării între 2000 şi 2020.

Gheţarii pierd 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an, echivalentul volumului anual total de apă folosit în Franţa şi Spania la un loc. Mulţi oameni depind de gheţari ca sursă de apă pentru uz casnic şi agricultură, pierderea lor putând duce la o penurie de apă dulce în timpul anotimpurilor secetoase, a declarat profesorul Duncan Quincey, expert în glaciologie la Universitatea din Leeds, care nu a fost implicat în cercetare. Comunităţile locale şi populaţiile indigene vor fi cele mai afectate de inundaţiile cauzate de pierderea gheţarilor, spun autorii raportului, care îndeamnă la instituirea unor sisteme de avertizare timpurie şi de reducere a riscurilor de dezastre.

Romsilva a publicat imagini cu Roberto, puiul de zimbru născut în această primăvară