Neurochirurgul Vlad Ciurea susține folosirea canabisului în scop medical

Un proiect de lege în acest sens a trecut deja de Senat

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a declarat, la Digi 24, că susține folosirea canabisului în scopuri medicale, pentru pacienți cărora le poate îmbunătăți starea psihică. Discuția a venit contextul în care un proiect în acest sens se află în dezbatere în Parlament, după ce a trecut de Senat.

În urma unui studiu din 1993 s-a constatat că durerile de cap treceau după folosirea canabisului. „Ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Asta era studiul atunci, în 93, dar au spus că nu e legalizat în Europa. Dar s-au făcut studii și în alte părți, acum și în SUA e legalizat, în Olanda se folosește în alte scopuri”, a spus Vlad Ciurea.

Totodată, acesta a precizat că este total de acord cu folosirea canabisului în scop medical, fiind unul dintre susținătorii acestui demers.

„Pe linie medicală, răspunsul meu este da, pentru că omului aceluia, ca doctor, nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii a spus: dacă poți, vindecă, tratează cât mai mult, dar mângâie și alină. Pacientul te cheamă pentru că îl doare, nu pentru că se simte bine. Îl doare și pentru durere faci orice. Dacă nu mai poți cu mijloacele pe care le știm și care toate au efecte adverse, putem încerca și asta”, a mai spus Vlad Ciurea.

Camera Deputaților este decisivă

Potrivit proiectului dezbătut în Parlament, pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis. Acesta ar fi folosit strict în scop medicinal. Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari.  Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, unde este discutat în comisii. Pentru a fi adoptat însă, trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și să primească un vot favorabil. Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.

Citește și: Consiliere psihologică în cadrul Universității ”Babeş-Bolyai”