Ce să faci dacă ești român și lucrezi în Italia? Păi, ai mai multe variante:

1. În primul rând refuzi să mai vorbești românește și, mai important de atât, refuzi să mai înțelegi limba română. Româna trebuie neaparat uitată și ochii trebuie neaparat dați peste cap când uiți cum se spune la pâine în Strehaia. Și asta pentru că italiana e pentru tine cea mai exotică limbă, din care știi vreo 10%. Adică procentul care te ajută să faci zidărie. Sau să îngrijești italieni bătrâni. Sau orice job faci tu acolo.

2. Dacă ești român și lucrezi în Italia, mai poți face ceva: poți trimite bani în țară. Nu mulți. Dar cât să te mândrești că trimiți bani în țară și-ți susții familia, verișorii și vreo trei cuscre, ceva vecini și un prieten care e mereu împrumutat la tine. Treaba asta trebuie să fie știută de absolut orice cunoștință, pentru că tu ești cel care ajută economia României.

3. Ce să mai adaugi la bucuria de a fi român sezonier în Italia? Niște coronavirus. Ei, aici trebuie menționat faptul că virusul din Italia este mult mai interesant decât virusul din România. Numai săracii iau coronavirus din România, iar tu, nefiind sărac, alegi să te cerți cu igiena zilnică și să te înghesui în locuri cu cât mai mulți italieni. Că poate-poate treci ca unul de-al lor, și nu ca Gigel din Strehaia.

4. Bun, acum că ai și mașină, și telefon nou, și lanț, și coronavirus, poți începe să-ți plănuiești concediul de Paște în România, să vadă și sărăciile de acasă cum ai tu virus nou și modern. ”O, paşă, cât de darnic eşti”.

Bine, mai ai o variantă: să-l asculți pe Managerul Institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel. Tipul ăsta știe ceva mai multe decât tine sau decât mine, în ceea ce privește sănătatea:

”Evident că dacă vor să vină acasă nu-i poți opri, dar s-ar putea să nu stea acasă cu cei dragi de Paște, ci să stea în în carantină sau în izolare la domiciliu, fără contact cu cei din interior. Dacă cineva își imaginează că nu avem acces la toate datele se înșeală, nu mai e nimic secret în această lume, în condiții speciale avem acces la toate datele, e o problemă de sănătate publică la nivel global”.

Și nu numai Streinu Cercel ar avea sfatul de mai sus. Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, este și el împotriva darurilor cu coronavirus:

”Vă voi răspunde ce i-am răspuns și fratelui meu, care este în Milano, va fi în izolare 15 zile dacă vine în țară. Este bine în această perioadă să înțelegem contextul în care ne aflăm și să ne limităm deplasările. Recomandăm să limităm deplasările, inclusiv … sigur că da, fiecare își ia propria hotărâre, dar este important să transmiteți și dvs. informația, recomandarea noastră este să limităm deplasările.”

Deci, dragi copii, dacă nu vreți să vă aducă iepurașul de Paște coronavirus, sfătuiți-vă rudele din Italia să rămână în Italia. Nu de alta, dar poate pe voi vă ascultă și nu ne aduc, asta… come si dice, coronavirus.

Citește și: Reuters anunță: a fost găsit tratamentul pentru coronavirus

#News