Inspectorii ANAF se pare că sunt obligați să dea amenzi în valoare de 2,3 milioane de lei, per agent, după cum putem afla citind cele ce urmează. Astfel, după părerea noastră, abuzurile pe care acești inspectori le vor face vor crește exponențial, întrucât se pare că au o cotă pe care trebuie să o îndeplinească, ca să poată fi priviți cu ochi buni de către superiorii lor.

Citește și: Primăria Capitalei riscă vizite de la ANAF

Controalele realizate de inspectorii ANAF se vor solda cu amenzi, astfel că aceștia sunt nevoiți să strângă suma impusă ce apare într-o circulară trimisă tuturor celor angajați la Fisc.

(…) În ceea ce priveşte DRAF Bucureşti au fost stabilite următoarele niveluri (ţinte) de realizat în anul 2020: (…) indicatorul „sume totale stabilite/ estimare urmare acţiunilor de control, pe un inspector antifraudă activ: 2.300.000 de lei/ inspector activ”, se arată în circulara transmisă pe 21 ianuarie 2020 inspectorilor ANAF de către Carmen Elena Tatu, inspector general Antifraudă, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Această circulară nu a rămas fără contestari, așa cum era de așteptat, întrucât Vasile Marica, președintele Sed Lex, a criticat documentul, acesta fiind, de altfel, unul abuziv.

„La ora actuală i-am băgat în şedinţă după ce i-am întrebat de ce au făcut chestia asta (după ce au transmis circualara respectivă -n.red.) şi presupun că în cel mai scurt timp schimbă lucrul ăsta. (…)   Din punctul meu de vedere, a da o ţintă ca indicator de performanţă, câte amenzi dă, este o prostie din punctul meu de vedere. Nu cred că asta e soluţia pentru viitor”, a declarat Vasile Marica pentru Mediafax.

”Din punctul meu de vedere, o ţintă ar trebui să fie globală şi trebuie ca Antifrauda să fie instrumentul de pompier al ANAF, care să ducă la lucruri ţintite privind unde s-a descoperit că ar fi posibilă o fraudare de TVA sau lucruri de genul ăsta. Asta ar fi o variantă în care s-ar mişca foarte rapid Antifrauda într-o anumită zonă. Noi le-am propus de data trecută să încerce să-i dea o altă orientare decât cea pe care o are acum, sunt mai multe variante de lucru în sensul ăsta. Noi am cerut să nu o desfiinţeze ci să o aducă cât de cât la discuţii cu privire la modul în care trebuie făcută colectarea în România. (…) Inspectorii din alte direcţii nu au nicio ţintă. Doar se duc la controalele de fond şi ce găsesc la controalele de fond la o firmă multinaţională, stau o lună două de exemplu, aia e, nu au ţintă, dacă găsesc bine, dacă nu, nu”, a mai declarat spus Vasile Marica.

Într-o țară deficitară din punct de vedere al locurilor de muncă și a angajatorilor dispuși să își dezvolte afacerile pe teritoriul acesteia, o astfel de măsură nu ar face decât să compromită și bruma de activitate în muncă pe care o mai avem, întrucât, așa cum suntem obișnuiți, acești bani cu siguranță nu vor fi obținuți de la firmele vizate de Direcția de Antifraudă, cei vânați fiind tot cei mici.

#News