Cozmin Gușă - foto Realitatea.net

Cozmin Gușă crede că, orice s-ar întâmpla și indiferent dacă moțiunea de cenzură ar trece sau nu, cei de la PNL se află acum într-o situație de win-win. Astfel, el explică destul de pe larg de ce PNL are mari șanse de a ieși deasupra.

Citește și: Liberalilor le e frică de moțiune?

Iată ce a declarat Cozmin Gușă, într-o intervenție telefonică acordată pentru Realitatea Plus?

Cine câştigă, cine pierde dacă moţiunea de cenzură trece

„E bine sa discutam aceste lucruri, eu cred că şi telespectatorii nostri si altii care se uită sunt extrem de nedumeriţi, pentru că toata această desfaşurare este extrem de anormală. Ce nevoie să fie de alegeri anticipate în condiţiile în care Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi restul liberalilor s-au chinuit mult până când să-şi facă o majoritate înainte de alegerile prezidenţiale, să poată să guverneze timp de un an, după cum au spus. Să rezolve nişte probleme care, în viziunea lor, erau foarte grave. Ei, dintr-odată n-a mai venit nici gravitatea, nici necesitatea de a guverna România bine, după cum ziceau ei, timp de un an până la alegeri, ci această urgenţă a alegerilor anticipate. Aici este un joc de tip politicianist. Apropo de acest scenariu-şoc.

Da! Scenariul-şoc este că dacă moţiunea trece, singurii câştigători vor fi de fapt Klaus Werner Iohannis şi PNL. O să încerc să demonstrez asta într-o scurtă argumentaţie, pentru că într-adevăr aşa este.

Această şedinţă de guvern disperată cu atatea ordonante inghesuite pe ultima sută de metri ne arată nouă că de fapt PNL este în acest plan, al trecerii moţiunii, nu face toate eforturile ca moţiunea să nu treacă, ci, dimpotrivă, îşi asigură ordonanţe de urgenţă pentru ca să poată aă aibă un parcurs liniştit în următoarea perioadă de guverne, atenţie!, de guverne interimare, care n-ar mai avea posibilitatea să dea asemenea ordonanţe, şi nu vreau să discut acum, o să discut mâine, poimâine.

Ordonanţa asta cu Secţia Specială, care mie mi se pare ceva groaznic şi foarte, foarte periculos pentru democraţie. Nici măcar nu vorbesc despre partide politice sau politicieni, ci pentru democraţie.

De ce Klaus Iohannis şi PNL ies câştigători dacă moţiunea trece

Am zis că demonstrez. Care sunt premisele?

Premisa nr. 1: Klaus Werner Iohannis klaus nu va pune niciodată un om al PSD la guvernare în acest an sau un om chiar independent politic, că am văzut şi acest scenariu pus pe piaţă, pe care PSD-ul şi eventual o coaliţie de stânga sau o coaliţie ad-hoc l-ar propune. Pentru că scopul declarat al preşedintelui, de la care n-a abdicat niciodată, şi pe care a construit campania electorală de la europarlamentare a PNL-ului şi apoi campania sa prezidenţială a fost „Moarte PSD!”, „Să distrugem PSD!”. Adică ei n-au venit cu nicio propunere pro-activă de reprezentare mai bună a României în Europa sau de prezidenţiabilitate mai bună pentru Iohannis, ci au zis doar „Moarte PSD!”, „Moarte Dragnea!”, „Moarte Dăncilă!”, au avut argumente, au păcălit românii, românii i-au votat. S-au dus mai departe. Deci, este evident că Klaus Iohannis nu va accesa vreo prounere de la PSD sau din partea PSD pentru un viitor mandat de prim-ministru.

Argumentul nr. 2: S-a jucat de foarte mult timp treaba asta, vezi, Doamne, PSD-ul este principalul avantajat de alegerile într-un singur tur. Minciună! PSD-ul este al doilea avantajat de alegerile într-un singur tur. Primul avantajat e PNL-ul. Este partidul care guvernează şi este partidul care stă astăzi foarte bine în sondaje.

Este evident că cel care stă mai bine în sondaje la nivel naţional, care are vectori naţionali buni, importanţi, care pot să reprezinte partidul în încrederea românilor, şi astăzi acest partid e PNL-ul, întotdeauna câştigă primul tur al alegerilor locale. Deci, PNL-ul doar se preface că vrea alegeri în două tururi, care ar avantaja partidele mai mici de pe partea dreaptă: USR-PLUS sau PMP sau chiar ALDE. Dar, de fapt, PNL-ul nu-şi doreşte asta, PNL-ul îşi doreşte alegeri dintr-un tur, pentru că scorul din sondaje îl avantajează.

Doi: prezenţa la guvernare îi avantajează pentru că pot sa dea daruri administraţiilor locale sau candidaţilor la primării care să defileze în plan local.

Dosariada începe din luna martie”

Şi, desigur, partea a treia, cu dosarele. Cu dosarele din justitie. Şi aici vreau să spun ceva important şi să subliniez. În România funcţionează regula primarul-preşedinte, adică primarii în funcţie sunt avantajaţi de alegerile dintr-un singur tur dar cu o singur condiţie: să facă parte din partidul preşedintelui, care, pe vremuri, era PDL-ul lui Băsescu, apoi PNL-ul lui Băsescu şi astăzi PNL-ul lui Iohannis, pentru că acestor primari nu li se vor face dosare. Restul primarilor nu sunt avantajaţi. Şi, dacă vreţi, uitaţi-vă pe statistică. Pentru fapte similare, primari din PSD au păţit-o, şi câţi din PNL n-au păţit-o în timpul mandatelor lu iTraian Băsescu şi ale lui Klaus Iohannis. Deci, aici eu văd în mod clar că va urma o dosariadă concentrată pe primari în funcţie ai PSD-ului şi ocolindu-i pe cei ai PNL-ului, incepand cu luna martie.

Ah, trebuie să fiu corect. Pentru că am spus că şi PSD-ul va fi avantajat. Da, dar în rândul doi. Şi în felul ăsta se ajunge la un soi de joc in doi, între Stânga şi Dreapta, alianţa de dreapta contra alianţa de stânga. Dar, chiar dacă ăsta este un proiect la care eu ţin mult, să segmentăm România în două grupuri politice Stânga-Dreapta, nu pot să nu remarc acest joc subteran. Spectaculozitatea lui, aşa cum am spus, constă că prin mâna PSD-ului, prin intermediul PSD-ului, se aduc aduc avantaje pe termen mediu si lung, cum zicea şi Adrian Năstase într-o postare astăzi, în primul rând lui Klaus Iohannis şi PNL-ului.

Al treilea argument: Dacă moţiunea trece, anticipatele sunt mult, mult mai aproape, aşa cum PNL n-ar putea să facă singur această apropiere de anticipate. Iar aici, bineînţeles, că anticipatele funcţionează în avantajul PNL-ului din nou, pentru că a lăsa PNL să guverneze în acest moment până în noiembrie, din lipsa de solutii pe care evident o au, este evident că  se vor topi din punct de vedere electoral şi, încă o dată: Miza reală a alegerilor din 2020 nu sunt alegerile locale, ci sunt alegerile parlamentare. Prin majoritatea parlamentară se dau jos sau se pun guverne care, la rândul lor, pot să avantajeze sau nu administraţia locală, asta s-a văzut. Deci, aici Klaus iOhannis şi cei din spatele lor mizează tot pe  parlamentare, si cu cat aceste parlamentare sunt mai apropiate în timp adică sunt anticipate, cu atât castiga.

Asta este scurta demonstraţie prin care de fapt spun că PSD-ul, din nefericire sunt membru PSD, membru simplu, dar sunt membru, îşi face un deserviciu prin această moţiune daca motiunea trece. Dacă moţiunea nu trece, nu-i nicio problemă, s-a făcut o încercare democratică în conditiile in care exista o alta majoritate instalata, e un joc democratic şi se merge mai departe într-o logică.

Ce va face PSD-ul miercuri

Adrian Năstase are dreptate, dar asa cum o face el de obicei, sibilinic, de fapt este într-o operatiune de „bate şaua să priceapă iapa”. El a dorit să atragă atenţia, după cum înţeleg eu, şi cred că înţeleg cel mai bine, sau printre cei, cel mai bine dintre cei care pot să înţeleagă ce zice Adrian Năstase. El a dorit să atragă atenţia asupra acestui eveniment negativ pentru PSD de mâine, dacă moţiunea trece. Şi a mutat discutia, sigur, in timp, asa,  peste patru ani. Dar de fapt a vrut să sugereze acelaşi lucru pe care eu chiar l-am spus: că trecerea moţiunii este un mare dezavantaj pentru PNL.

Legat de preşedintele PSD Arad sau de alţii, că au avut şi alţii condiţii în acest sens, aici revenim la premize. Dacă tot ştim că alegerile in două tururi vor fi tranşate la Curtea Constituţională. De ce e nevoie ca moţiunea de mâine să treacă?! Pentru că , în mod evident, alegerile în două tururi, aşa cum arată treburile astăzi şi istoria recentă a Curţii Constituţionale, vedem că Curtea Constituţională nu va da verdict pozitiv pentru alegerile în două tururi, şi va veni cu alegeri într-un tur, pe care moţiunea de mâine, cică, ar trebui să le rezolve. Şi atunci, bineînţeles, că se vede din nou inutililtatea moţiunii de mâine, treaba fiind tranşată la Curtea Constituţională. Şi repet încă o dată: principalul avantajat al alegerilro într-un singur tur este PNL-ul, nu PSD-ul.

 „Oamenii din statul paralel sunt harnici”

Dacă citesc bine (pe ecran) că Ponta s-a răzgândit din nou si votează motiunea, eh, atunci ne dăm seama că, totuşi, oamenii din statul paralel sunt harnici şi pun umărul ca moţiunea de mâine să treacă, în aşa fel încât în prima fază să pară că PSD-ul a câştigat ceva, dar, de fapt, adevăratul câştigător să fie aici Klaus Werner Iohannis şi PNL-ul”, a concis Cozmin Guşă.

#News

Foto