Dă-ne, Doamne, mintea cea de pe urmă

Răniții în incendiul de la Năvodari, transferați în străinătate

De atât de multe ori au avut loc drame în România până când să se ia măsuri concrete, încât ne face să credem că această nație nu este una adeptă a prevenției, indiferent de domeniu.

Cea mai recentă situație ce îmi vine în minte este cea cu privire la pacienții cu arsuri pe suprafețe mari din corp, acei „mari arși” cum sunt numiți de specialiști, și pentru care orice clipă în care nu sunt tratați corespunzător este un pas înainte spre groapă.

Totodată mă gândesc la bărbatul rănit, la începutul anului, în Portul Constanța, care a fost „plimbat” prin trei spitale până să poată fi transferat în străinătate, unde, din nefericire, a fost prea târziu, fiind infectat cu trei bacterii și oricât de mult s-au îngrijit cei din Belgia, nu au reușit să îl salveze.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, faptul că cei doi răniți în incendiul de pe platforma Petromidia Năvodari vor fi transferați în străinătate, și datorită intervenției lui la Mininsterul Sănătății și MAI.

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment”

Însă acest anunț nu a fost bine primit de fostul premier, Victor Ponta, cel care și-a dat demisia după drama de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de tineri și alți zeci au rămas cu sechele de neimaginat. Iar în acele clipe, ministrul Sănătății spunea că „nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia”, însă lucrurile nu au arătat deloc așa.

Concret, Victor Ponta și-a arătat nemulțumirea pentru anunțul făcut de Cîțu și în același timp a ținut să fie ironic, de parcă de asta are nevoie poporul român, nu de soluții. „Cummm? Două persoane cu arsuri nu pot fi tratare în România și le trimite dl. Cîțu în străinătate? La 6 ani după ce ați cerut demisia Guvernului că nu a asigurat tratament pentru sutele de victime de la Colectiv? După ce a venit Guvernul Cioloș și Salvatorul Vlad Voiculescu a fost de două ori ministru și a făcut un film? După ce ați făcut dosar penal medicilor de la Urgență că aveau prea puține paturi pentru arși? După ce ați trimis tot în străinătate medicul cu arsuri după tragedia de la Piatra Neamț?” a scris „revoltat” Victor Ponta.

Decât „laude și plânsete” pe Facebook, poate că ar fi mai bine să se construiască/doteze secții pentru marii arși, așa cum se cere la Constanța, de atâta amar de vreme, astfel încât acești pacienți să fie tratați cât mai omenește posibil.

Nu de alta, dar accidente se pot întâmpla, oriunde, oricând. Nu putem sta mereu la mila Domnului.

Citește și editorialul: PSD și PNL, aceeași… victorie!