“Intelligence în serviciul cetățenilor”. Asta afirmă Serviciul Român de Informații pe site-ul propriu. Cu alte cuvinte, “informații secrete” pentru apărarea cetățenilor. SRI se ocupă, conform organizării proprii, printre altele, de “securitatea economică”, “analiză și informare”, “apărarea valorilor constituționale”.

Se mai ocupă și de altele – antiterorism, contraspionaj, amenințări transfrontaliere etc., dar nu astea ne interesează acum.

Acum, să vedem cum înțeleg “gânditorii” SRI să asigure securitatea economică a României, prezentată chiar de ei: “Existenţa unei economii performante, competitive, stabile şi dinamice reprezintă un pilon important al politicii de securitate a României. Misiunea noastră are ca unic scop asigurarea capacităţii economiei naţionale de a se adapta la semnalele pieţei, la oportunitățile, dar şi la riscurile asociate manifestării acesteia în condiţii de performanţă şi competitivitate. Ce facem noi, mai concret? Ne focalizăm atenţia spre acele zone (care pot fi) vulnerabile fie prin prisma (in)acţiunii structurilor instituţionale responsabile, fie din perspectiva iniţiativelor lansate în funcţie de interese subiective (interne sau externe), ce vizează obţinerea discreţionară a unor avantaje materiale şi financiare, precum şi controlul asupra unor pieţe sau resurse naturale. Astfel, contribuim la prezervarea şi protejarea valorilor de securitate ale României şi la promovarea intereselor naţionale pe diverse paliere ale ansamblului economico-social, inclusiv prin susţinerea nevoii evolutive fireşti a statului român de a-şi crea un avantaj competitiv durabil, de a-şi exploata şi valorifica la maximum potenţialul de dezvoltare, în beneficiul direct al cetăţenilor săi.”

Și acum, câteva întrebări sunt necesare: are SRI, în măruntaiele arhivelor sale, informații reale despre cum a dispărut flota comercială României?

Știe SRI cum s-au îndreptat spre faliment CFR Marfă, CFR Călători și, în general, Căile Ferate Române? Are SRI informații despre asalturile asupra companiei TAROM?

Are SRI știință despre bătăliile crâncene care se dau pentru gazul românesc din platforma Mării Negre și cum le contracarează? A avut și are SRI idee cum se vrea falimentarea Hidroelectrica?

Poate spune SRI de ce avem doar o singură autostradă în treizeci de ani? Știe SRI cum au dispărut pădurile României și cum dispar în continuare?

Știe SRI de ce producătorul român de vagoane ASTRA Arad este ocolit de toate administrațiile locale și centrale, în favoarea producătorilor turci și din alte zone?

Știe SRI de ce ministrul Vasile Câțu îndatorează România către bănci străine cu atâta rapiditate? Apropo, mai dă SRI avize pentru cei care urmează să ocupe diverse demnități la nivel național și local?

Știe firele nebănuite de care ar putea fi legați demnitarii noștri, slugărnicind, de fapt (uneori foarte sofisticat!), diverse interese străine?

“Patria înainte de toate”, nu-i așa?!

Exercitiul antitero SNPCT 2019

#News