Vinerea Verde își pierde suflul și culoarea

Nimeni nu mai postează, nimeni nu mai îndeamnă

Foto: Dan Barna / Facebook

Într-un univers nu foarte îndepărtat, exista un proiect pe numele lui „Vinerea Verde”. Teoretic, el e încă acolo, pe alocuri aleșii continuând să-și sfătuiască audiența ca măcar vineri să se îndepărteze de mijloacele poluante de transport. Teoretic – pentru că în realitatate, tot zvâcul lunilor trecute pare să se fi estompat, așa cum se întâmplă cu orice alt proiect cu iz european, văzut ca ieșit din comun pentru ai noștri.

Vinerea Verde: fără poze cu biciclete, trotinete, ori tramvaie

Dacă acum câteva săptămâni sau luni mai-marii de dreapta ai Guvernului și-ai Parlamentului se fotografiau care-cu-ce avea, ca mai apoi să publice fotografiile semețe pe Facebook, de câteva vineri încoace, pozele au început să dispară. Astfel, cei care îndemnau populația ca măcar în zilele de de vineri să lase autoturismele poluante acasă, nici nu mai pozează, nici nu mai postează și nici nu mai îndeamnă.

Adevărul e nici nu avem cu cine

Vinerea Verde a fost din start un proiect menit să eșueze. Astfel, ideea „de suflet” a ministrului Mediului nu numai că n-a prins rădăcini, însă riscă să se usuce, în lipsa „apei la moară”. Și da, adevărul e că nu avem cu cine! Pe de-o parte, să convingi românul să renunțe la confortul mașinii sale, în favoarea unui mijloc de transport în comun sau a unei biciclete – trotinete, e o misiune imposibilă, de vreme ce tot el, românul, e omul ăla care aruncă gunoaie cu nemiluita, oriunde, oricând și fără număr.

Pe de altă parte, în lipsa pistelor pentru biciclete sau trotinete, simpla deplasare la locul de muncă utilizând un astfel de mijloc de transport eco se poate transforma într-o misiune de sinucidere, pe străzile aglomerate și haotice ale țării noastre. Ai putea, totuși, să iei tramvaiul. Ai putea! Dar vrei?

Citește și editorialul: Arta pe care noi, muritorii de rând, nu o apreciem la adevărata ei valoare